Tips voor mensen die moeite hebben met afvallen

Tips voor mensen die moeite hebben met afvallen

Ben jij benieuwd naar tips voor mensen doe moeite hebben met afvallen?

Mensen die moeite hebben met afvallen hebben zijn er genoeg. Afvallen blijft voor veel mensen een extreem lastig iets. Vaak komt dit deels door de gewoontes die zij vroeger hebben aangeleerd. Veranderen is 1 van de lastigste dingen die er is. Hetzelfde blijven is vaak makkelijk en voelt vertrouwd. Vaak als mensen pas klachten krijgen gaan ze er wat aan doen. Terwijl afvallen in principe niet super lastig hoeft te zijn, je moet alleen snappen hoe. De meeste mensen snappen nog niet hoe ze effectief moeten afvallen doordat er op het internet super veel verschillende informatie te vinden is over van alles en nog wat. Ze proberen hierdoor allerlei verschillende methodes om zo snel mogelijk af te vallen. 

afvallen blog

Hier gaat het vaak al snel fout. In deze blog ga ik je tips voor mensen die moeite hebben met afvallen geven.

Hoe kan je afvallen?

Afvallen is in theorie extreem simpel. Dat het niet lukt ligt vaak aan andere factoren. Als je minder calorieën (energie) binnenkrijgt dan je nodig hebt dan val je af. Dit wordt ook wel een calorietekort genoemd. Je kan zelfs afvallen zonder te bewegen. Er zijn nog veel mensen die denken dat ze extreem veel moeten bewegen om af te vallen, maar dit is niet waar. Uiteraard beweging kan helpen bij het afvallen, maar dit is niet de basis. De meeste calorieën op een dag komen uit je eten en drinken. Hieronder een paar manieren hoe je makkelijker in een calorietekort kunt komen.

 1. Minder calorieën eten
 2. Minder calorieën drinken.
 3. Meer calorieën verbranden door middel van beweging.

Dit zijn eigenlijk de manieren hoe je makkelijk een calorietekort kunt creëren. Zoals je ziet is het dus eigenlijk heel simpel, maar door alle verschillende informatie op het internet is het lastig om soms helder na te denken.

Welk ‘dieet’ is het beste?

Al jarenlang zijn mensen opzoek naar het beste dieet, maar wat is nou het beste dieet? Geen 1. Een dieet is bijna voor niemand effectief, zeker niet voor lange termijn. Elk dieet komt op hetzelfde neer, het creëren van een calorietekort zoals ik hier boven al aangaf. Soms is dit niet te geloven dat het zo simpel is, maar hier komt het allemaal op neer. Een dieet is vaak niet goed vol te houden en beperkt je van bepaalde voedingsstoffen. Terwijl dit vaak juist nadelig werkt. Het belangrijkste voor afvallen is dat je het kunt volhouden en dat je je niet beperkt in je keuze van producten.

Nu weet wat het belangrijkst is voor afvallen, is het tijd voor wat tips om makkelijker af te vallen.

afvallen zonder dieet

1. Zorg ervoor dat je jouw caloriebehoefte weet.

Zoals ik net al aangaf is een calorietekort het belangrijkste om af te vallen. Zodra jij weet hoeveel calorieën je mag hebben kan je pas echt weten hoe je rustig en effectief kunt gaan afvallen. Je caloriebehoefte berekenen kan het makkelijkst door op Google ‘caloriebehoefte’ berekenen in te vullen. Let op! Dit is een schatting en moet worden gemeten in de werkelijkheid om echt te weten of dit hem is. Je caloriebehoefte kan ook steeds veranderen. Af en toe zal je dus ook weer dingen moeten gaan aanpassen.

2. Ga jouw calorieën bijhouden. 

Dit is misschien niet het leukste om te doen, maar kan je veel inzichten geven over wat je allemaal aan het doen bent. Je hoeft dit ook niet voor altijd te doen, maar het zal ervoor zorgen dat je echt weet wat je eet. Pas dan kan je echt resultaten gaan behalen en ook echt weten/leren waar het nog fout gaat bij jou.

3. Volg geen dieet.

Een dieet is bijna nooit de oplossing voor een duurzaam effect. Alles kan je eten. Van geen enkel product word je dik of dun. Je wordt alleen zwaarder als je te veel energie binnenkrijgt. Een goed voedingsschema kan wel helpen als richtlijn en is ook iets waar je soms eventueel op kunt terugvallen of extra inspiratie uit kunt halen. 

afvallen zonder te bewegen

4. Wees niet te streng voor jezelf.

All in or nothing. Dit is een gedachte die veel mensen hebben als ze gaan afvallen. Ze willen uit het niets alles omgooien omdat ze er compleet voor willen gaan. Dit is niet perse verkeerd, alleen ‘fouten’ maken is menselijk. De aanhouder wint en je moet het afvallen niet zien als een race, maar als het constant verbeteren van jezelf. Hoe sneller je wilt veranderen, hoe harder je gaat terugvallen. Gedragsverandering is niet iets wat je 1, 2, 3 voor elkaar krijgt. 

5. Drink minder calorieën.

Veel mensen onderschatten hoeveel calorieën er in drinken zitten. Natuurlijk kan je wel eens wat drinken met calorieën, maar ik zou je aanraden om zoveel mogelijk calorieën te eten. Dit zal helpen bij een voller gevoel. Hieronder een paar voorbeelden van drinken met weinig tot geen calorieën.

 • Thee (zonder suiker)
 • Water
 • Zwarte koffie
 • Cola zero
 • Crystal Clear
 • Energy zero
 • Andere zero dranken

6. Start rustig met trainen of bewegen.

Wandelen, sporten of bijvoorbeeld fietsen kunnen allemaal bijdragen aan het creëren van een calorietekort. Ook is het niet alleen goed hiervoor, maar is het ook belangrijk voor je gezondheid om regelmatig te bewegen. Een grote valkuil tijdens het afvallen is dat iemand gelijk alles wilt gaan combineren. Voeding is het belangrijkste dus zorg ervoor dat je dat eerst onder controle hebt voordat je allerlei andere dingen wilt gaan doen. 

moeite met afvallen

7. Focus niet teveel op de weegschaal en gebruik ook andere meet instrumenten.

De weegschaal is voor velen mensen een obsessie tijdens het afvallen. Terwijl dit alleen een indicatie geeft van hoe het gaat. Jouw gewicht kan elke dag enorm schommelen. Soms zal het meezitten en soms tegen. Zorg er dus voor dat je ook andere meetinstrumenten gebruikt zoals: de spiegel, kleding of bijvoorbeeld je omvang meten met een meetlint. Hoe kan het nou dat je gewicht zo schommelt? Hieronder enkele dingen waar het aan kan liggen.

 • Vochtbalans
 • Supplementen inname (zoals creatine, houdt vocht vast)
 • Hormonen
 • Zout inname
 • Toename spiermassa
 • Menstruatie

Tip van de dag. Neem de weegschaal dus met een korreltje zout en laat je humeur er niet door beïnvloeden.

Conclusie

Afvallen is in theorie dus erg simpel, alleen in de praktijk vaak een stuk lastiger. Zorg ervoor als je wilt afvallen dat je het rust aanpakt en vooral niet te snel gaat afvallen. Dit zal zorgen voor een ‘jojo-effect’ en dat is zonde van al je inspanningen. 

Nu jij tips voor mensen die moeite met afvallen weet. Kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram. In onze GF Academy kan je nog meer leren over training, voeding, stress en slaap. Dit is de nummer 1 plek om meer te leren over deze onderwerpen.

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.