Op welke verschillende manieren kan je vooruitgang meten?

Op welke verschillende manieren kan je vooruitgang meten?

Wil jij weten op welke verschillende manieren je vooruitgang kan meten?

In deze blog leg ik uit op welke verschillende manieren je vooruitgang kan meten.

Vooruitgang is iets wat iedereen wilt behalen die bezig is met het verbeteren van zijn of haar lichaam. Of het nou afvallen, aankomen of gespierder worden is, iedereen wilt vooruitgang zien. Dit is logisch want als je ergens je best voor doet dan wil je positieve veranderingen zien. Toch wordt er te vaak maar naar 1 ding gekeken en dat is de weegschaal. Veel mensen gebruiken de weegschaal als meetinstrument om hun vooruitgang te meten. Dit is niet de enige manier om vooruitgang te zien en kan juist vaak demotiveren omdat de weegschaal niet altijd een realistisch beeld geeft. In deze blog leg ik je de verschillende manieren van vooruitgang meten uit zodat je niet altijd alleen maar naar de weegschaal gaat kijken, maar ook andere dingen gebruikt.

Op welke manieren kan je dit meten?

1. Weegschaal

De meest bekende is de weegschaal. Vooral tijdens het afvallen is de weegschaal een veel gebruikt meetinstrument. Sommige mensen slaan er soms ook teveel in door waardoor wegen soms een obsessie wordt, terwijl wegen niet altijd een realistisch beeld geeft van de situatie. Jouw gewicht wordt door veel verschillende dingen beïnvloed. Je moet de weegschaal puur zien als indicatie. Veel mensen laten hun humeur teveel beïnvloeden door de weegschaal. Probeer dit niet te doen, want dit zegt niet altijd iets over jouw vooruitgang.

Waardoor kan jouw gewicht schommelen?

Jouw gewicht kan door veel verschillende dingen schommelen. Dit hoeft niet gelijk te betekenen dat je geen vooruitgang maakt. 

Hierdoor kan onder andere jouw gewicht schommelen:

  1. Zoutinname. Zout houdt meer vocht vast waardoor je iets zwaarder kunt zijn. Als je bijvoorbeeld naar een restaurant bent geweest kan je de dag erna een stuk zwaarder zijn. Dit kan deels komen door het ‘zoute’ eten.
  2. Na een training wegen. Na je training weeg je vaak meer. Ik zou je altijd aanraden om op een lege maag te wegen. Doet dit ook met zo min mogelijk kleding.
  3. Menstruatie. Tijdens een menstruatie cyclus kan je meer vocht vasthouden waardoor je gewicht ook erg schommelt.
  4. Creatine. Bepaalde supplementen kunnen ervoor zorgen dat je meer vocht vasthoudt, zo ook creatine. Hierdoor kan er meer vocht in de spieren gaan zitten waardoor je iets meer kan wegen of iets kan schommelen in gewicht.
  5. Hormoonwisselingen. Disbalans in de hormonen kan zorgen voor schommelingen in jouw gewicht.
  6. Medicijnen. Door de bijwerkingen van medicijnen kan je gewicht schommelen.
  7. Stoelgang. Een onregelmatige stoelgang zorgt voor gewichtsschommelingen.

De weegschaal is dus zeker niet altijd zo betrouwbaar als je denkt, probeer er dus ook niet teveel emoties aan te hangen en al zeker niet je humeur ervan af laten hangen. Zeker als je aan krachttraining doet zal je ook meer spieren aanmaken waardoor je gewicht niet alles meer gaat zeggen. Uiteindelijk gaat het ook om het veranderen van jouw lichaam en niet zozeer om het getal dat jij weegt. Het doel zou moeten zijn om jouw lichaamssamenstelling te veranderen niet zozeer te veranderen naar een bepaald gewicht.

Vooruitgang giavarrafitness blog

Alles-of-niets mindset

Deze mindset komt vaak terug. Dit betekent dat je alles wilt doen om maar zo snel mogelijk bij een bepaald gewicht te komen. Je wilt zo snel mogelijk een bepaald nummer behalen waardoor je dingen doet die je totaal niet kunt volhouden. Dit is een mindset die vaak niet van lange duur is waardoor je steeds terugvalt in een oud patroon. Zorg dat je een lange termijn visie hebt en jezelf niet teveel restricties op legt. Je kan niet verwachten als je jaren lang je lichaam niet goed hebt verzorgd dat dit binnen 1-3 weken weer helemaal weg is. Focus op kleine stapjes en veranderingen zo zal je het volhouden en een leefstijl kunnen aannemen die je voor altijd kunt volgen.

Op welke verschillende manieren kan je vooruitgang meten blog

2. Kleding.

Zowel tijdens het aankomen of afvallen kan kleding een goede indicatie geven van vooruitgang. Zo kan of je kleding een stuk losser gaan zitten of juist strakker om je armen. Zo zijn de riem gaatjes van een riem ook een goede indicatie om te zien wat je precies aan het doen bent. Door deze vorm van meten wordt je er ook gelijk bewust van dat er iets met jouw lichaam gebeurd.

vooruitgang meten blog

3. Foto’s.

Foto’s zorgen voor een goed beeld van jouw vooruitgang. In het begin kan het soms lastig zijn om foto’s te maken, omdat je dan vaak nog niet blij bent met je situatie. Juist dan is het erg belangrijk om foto’s te maken zodat je jouw verhaal kunt vastleggen op beeld. Zorg voor duidelijke foto’s van de voor, zij en achterkant zo krijg je een goed beeld wat er bij jou precies veranderd. Elk lichaam veranderd op een andere manier.

transformatie iwan giavarrafitness

Als jij maximale resultaten wilt behalen met jouw lichaam dan is een goed plan van aanpak erg belangrijk. Ons team heeft een manier van online coaching ontwikkeld waardoor jij samen met ons op afstand jouw doel kunt behalen.

4. Omvang meten.

Met een meetlint kan je heel goed je huidige omtrek meten. Als je dit vaker doet kan je goed meten of er verschil is in de omtrekken. Pak een paar vaste punten die je elke keer gaat meten. Zo kan je denken aan je buik, armen en bijvoorbeeld benen. Dit is ook een makkelijke manier van meten die je thuis kan doen. 

5. Je wordt sterker.

Als je aan krachttraining doet is de indicatie van sterker worden een goede om te zien hoe het gaat. Als je sterker wordt weet je dat vooruitgang aan het maken bent. Dit geeft vaak veel motivatie om door te gaan. Zorg dus dat je altijd goed bijhoudt wat je precies doet want daardoor ben je er ook bewust van dat je vooruitgang aan het maken bent. 

progressie meten giavarrafitness

Conclusie

Er zijn dus veel meer mogelijkheden om jouw vooruitgang te meten dan alleen de weegschaal. Zorg ervoor dat je een meetinstrument gebruikt waar jij je goed bij voelt en niet teveel emoties aan vast hangt.

Nu jij verschillende manieren weet om vooruitgang te meten. Kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.