Mijn grootste bulk fouten uitgelegd

Mijn grootste bulk fouten uitgelegd

Mijn grootste bulk fouten uitgelegd.

In deze blog worden mijn grootste bulk fouten uitgelegd.

Laten we beginnen met bulken in algemeen.

Wat is bulken?

Bulken is een term die vaak in de fitnesswereld wordt gebruikt. Het betekent in principe aankomen. De meeste mensen willen tijdens het bulken zoveel mogelijk spier aankomen en zo min mogelijk vet. Dit is natuurlijk een mooi doel, maar in de werkelijkheid maak je toch snel fouten of doe je liever dingen toch iets anders. Daarom ga ik jou in deze blog mijn grootste fouten uitleggen. Zo kan jij ze hopelijk niet maken of kan ik ervoor zorgen dat jij extra oplet wat je aan het doen bent.

mijn grootste bulk fouten uitgelegd blog julius

1. Ik at te weinig calorieën.

Het allerbelangrijkste voor aankomen is dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Hierdoor kan je aankomen. Ik at zelf vooral te veel groente en fruit. Voor de algemene gezondheid is dit natuurlijk een positief iets, maar voor het aankomen kan dit lastiger zijn. Fruit en groente bevatten weinig calorieën en vaak veel volume. Hierdoor zit je sneller vol en kan je meestal de rest van de dag minder eten. Zorg ervoor dat je dus zeker ook je groentes en fruit blijft eten, maar zorg altijd voor een calorie-overschot. Dit is altijd het belangrijkste als je wilt aankomen.

2. Ik kwam te snel aan. 

Iedereen wilt natuurlijk zo snel mogelijk resultaat. Ik wou dat uiteraard ook. Helaas is sneller vaak juist niet beter. Dit geldt zowel voor het bulken als cutten. Doordat ik te snel ging aankomen, ging het ook snel mis. Hierdoor kwam ik teveel gewicht aan in een korte tijd. Als jij bijvoorbeeld 5kg aankomt in een maand dan is dit nooit alleen maar spiermassa. Een gemiddelde toename tussen de 0.2-0.5 kg per week aankomen zou een mooie richtlijn kunnen. Kwaliteit kost dus tijd. 

Hieronder een paar nadelen van te snel aankomen:
  1. Teveel vet aankomen. Als je te snel aankomt zal je ook meer vet aankomen, hierdoor kan de afvalfase hierna extra lang duren. Het is effectiever om op een laag vetpercentage spiermassa op te bouwen. Jouw lichaam reageert hier vaak beter op. Je hoeft dus niet extreem veel te eten om ook spiermassa aan te komen.
  2. Eten kan gaan tegenstaan. Als jezelf de hele dag moet vol proppen kan het zijn dat eten je ook gaat tegenstaan. Een effectieve bulk periode kan zeker tussen de 1-3 jaar duren. Neem je tijd en geniet van het hele proces.
  3. Je kan je dik en moe voelen. Doordat je zoveel eet kan je je na een tijdje ook sloom en moe gaan voelen. Teveel en te snel is zoals je hoort nooit goed. Hierdoor kan ook je zelfvertrouwen erg dalen.
  4. Vaker naar de wc. Al dat eten dat je naar binnen werkt zal er ook uit moeten. Je kan extra last krijgen van winderigheid en vaker naar de wc moeten.
  5. Je lichaam ziet er minder ‘goed’ uit. Doordat je snel aankomt, krijg je vaak ook een flinke extra laag. Hierdoor zal je er minder droog uit zien. Op foto’s kan dit er dan snel anders uitzien dan dat je zou willen. Uiteraard is dit niet erg, maar je kan er wel rekening mee houden.
3. Ik was te ‘losjes’.

Tijdens het aankomen krijgen veel mensen een wat lossere houding. Waar ze bij het afvallen vaak extra opletten wat ze allemaal doen. Denken ze dat het bij het aankomen allemaal niet echt uitmaakt. Zo neem je snel wat extra saus of bijvoorbeeld wat extra brood. Alle beetjes tellen. Streng voor jezelf zijn is vaak lastiger tijdens het aankomen. Dit is vaak een grotere uitdaging dan afvallen. Tijdens het afvallen zie je ook sneller resultaat omdat je vet lager wordt en je spier beter uitkomen. Bij aankomen wordt dit vaak niet zichtbaarder.

tips voor mensen die moeite hebben met aankomen

Als je effectief je doel wilt behalen moet je ervoor zorgen dat je precies weet wat je moet doen om dit te bereiken. Ik heb met mijn online coaching programma een team van experts die jou hier mee kunnen helpen.

4. Ik was teveel bezig met mijn gewicht.

Gewicht zegt niet alles. Uiteindelijk veranderd je lichaamscompositie positief door meer spiermassa. Of je nou 70 of 80kg bent het gaat erom hoe jij je er bij voelt. Je zelfbeeld is erg belangrijk. Een gewicht is een indicatie en meer niet. Het belangrijkste voor aankomen in spiermassa is dat je focust op kracht, energie en progressive overload. Naast deze dingen is vooral geduld en doorzettingsvermogen extreem belangrijk. Helaas zal het nooit zo snel gaan als je zou willen. Het is een lang proces en je moet het ook zeker leuk vinden. Probeer er niet teveel een einddatum aan te geven, maar vooral te genieten van het proces.

mijn grootste bulk fouten uitgelegd blog giavarrafitness

4. Ik had weinig geduld.

Ik dacht hoe sneller, hoe beter. Dit was erg zonde. Ik kwam veel te veel aan en was ongeveer rond de 95 kg. Als je alleen maar denkt meer, meer en meer. Dan kan je in een hele korte tijd heel veel kg’s aankomen. Als jouw gewicht extreem laag is dan kan je uiteraard wel in wat kortere tijd wat meer aankomen, maar zoals ik net al aangaf is slow the way to go. Kwalitatieve massa kost tijd, moeite en geduld.

5. Ik dronk te weinig calorieën.

Tijdens het afvallen wil je vaak juist meer voeding eten. Maar tijdens het bulken wil je ook meer calorieën drinken. Dit is omdat drinken vaak minder vult dan eten. Zeker als je lang bent en veel beweegt kan het zijn dat je wel 4000 tot 5000 calorieën per dag moet nemen. Zo kan chocomel, sinaasappelsap of een zelfgemaakte smoothie al erg helpen. Ik at teveel waardoor ik soms te weinig eetlust had. Calorieën drinken is dus een extreem makkelijke manier om sneller aan jouw hoeveelheden te komen. Zo kunnen volle producten ook erg helpen. Je kan halfvolle varianten veranderen voor volle varianten.

mijn grootste bulk fouten uitgelegd blog julius giavarra
6. Ik had niet altijd een effectieve planning.

Planning, structuur en een vast schema kunnen erg helpen bij het aankomen. Zeker als je een ‘drukke’ baan hebt. Als je later begint met eten kan het in de avond erg gaan voelen als proppen. Als jij in de ochtend gelijk begint met een flinke smoothie dan zal sta je eigenlijk al 1-0 voor. Vroeger begon ik vaak te laat met eten waardoor ik soms in de avond nog meer dan 2000 calorieën moest eten. Hierdoor werd het een stuk minder leuk om vol te houden. Als jij het effectief indeelt kan het erg helpen. Hierdoor zal je ook makkelijker je doel behalen want als je iets goed vol te houden is kan je ook vaak langer doorgaan zonder dat je er mee wilt stoppen.

mijn grootste bulk fouten uitgelegd blog

Ik heb mijn grootste bulk fouten uitgelegd. Nu jij weet welke dingen je het best kan vermijden tijdens het bulken, kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram.

Ook heb ik een nog uitgebreidere video gemaakt over ‘mijn grootste bulk fouten uitgelegd’. Deze kan je hier beneden bekijken.

YouTube video

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.