Hoeveel invloed heeft stress bij het opbouwen van spiermassa?

Hoeveel invloed heeft stress bij het opbouwen van spiermassa?

Wil jij weten hoeveel invloed stress heeft bij het opbouwen van spiermassa?

In deze blog leg ik uit wat de invloed van teveel stress kan zijn bij het opbouwen van spiermassa. Stress is iets wat veel mensen regelmatig ervaren. Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Een beetje gezonde stress kan nooit kwaad. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om normaal te functioneren. Toch heeft stress ook veel nadelen en vooral gevolgen op jouw dagelijkse doen en laten. Om meer spiermassa te krijgen zijn veel verschillende facetten belangrijk. Zo moet je denken aan voeding, training, rust en slaap. Als je veel stress ervaart kan dit een negatieve invloed hebben op jouw spiermassa. In hoeverre dit invloed heeft gaan we bespreken in deze blog.

Hoe ontstaat stress?

Stress kan verschillende oorzaken hebben. Bekende oorzaken zijn bijvoorbeeld:

 • Een hoge werkdruk
 • Veel deadlines hebben
 • Een onrustig en niet regelmatig patroon hebben waardoor je je tijd niet effectief gebruikt
 • Het verliezen van een naasten
 • Veel druk vanuit je omgeving

Stress kan je dus zien als een soort van spanning die kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten. Sporten en ontspanning is hierbij erg belangrijk. Een goede verhouding tussen prikkels en rust is enorm belangrijk voor een fit en gelukkig leven.

Hoeveel invloed heeft stress bij het opbouwen van spiermassa blog

Hoeveel invloed heeft stress bij het opbouwen van spiermassa?

Enorm veel invloed. Stress kan je de hele dag met je meedragen en dit kan leiden tot veel verschillende dingen. Als je spiermassa wilt opbouwen zijn voeding, training, rust en slaap erg belangrijk. Dit moet allemaal in balans zijn om resultaat te behalen. Teveel stress zal zorgen voor een hogere hoeveelheid van cortisol. Teveel cortisol heeft een negatieve invloed op de eiwitsynthese. Dit is de omzetting van spiereiwitten in spierweefsel. Hieronder een paar voorbeelden waar stress een negatief effect op kan hebben.

1. Stress heeft een slechte impact op voedingskeuzes.

Mensen die een hoge mate van stress ervaren maken vaak minder goede voedingskeuzes. Dit komt omdat ze minder zijn gefocust op hun voeding. Ze hebben veel negatieve gedachtes waardoor ze niet altijd de keuzes maken die ze voor ogen hadden. Verder is het vaak dat mensen die een hoge werkdruk hebben eerder grijpen naar junkfood in plaats van na een lange dag nog te gaan koken. Als je meer spiermassa wilt opbouwen is een goede combinatie van voedingsstoffen erg belangrijk om jouw doel te behalen.

Hoeveel invloed heeft stress bij het opbouwen van spiermassa blog julius giavarra

2. Impact op focus en concentratie.

Doordat mensen die veel stress ervaren vaak veel negatieve gedachtes hebben. Verliezen ze vaak de focus en concentratie om simpele taken uit te voeren. Dit komt doordat ze erg veel energie verspillen aan het hebben van deze gedachtes. Doordat deze energie wordt gebruikt voor gedachtes is het vaak lastig om goede trainingen te hebben. Je hebt niet oneindig veel energie en je moet dit goed verdelen. Teveel stress kost zowel veel mentale als fysieke energie. Als je spiermassa wilt opbouwen heb je hier energie voor nodig om steeds jouw lichaam uit te blijven dagen.

3. Vaak meer last van slaapproblemen.

Slapen is essentieel voor maximaal resultaat. Tijdens je slaap groei je. Als je veel stress ervaart is het vaak lastiger om in slaap te komen omdat je nog veel gedachtes mee naar jouw bed neemt waardoor je vaak lastiger in slaap valt. Slaap heeft impact op veel processen. Deze hebben ook veel te maken met spiermassa opbouwen. Het gaat zowel om het aantal uren slaap als de kwaliteit van jouw slaap.

Hieronder enkele voorbeelden:

 1. Weinig slaap kan het herstel vertragen. Hierdoor ben jij niet klaar voor de volgende inspanning.
 2. Je zal meer spierpijn ervaren omdat je niet goed genoeg uitrust.
 3. Je zal minder snel vetverliezen en eerder juist minder resultaat behalen.
 4. Het is lastiger om goede voedingskeuzes te maken omdat je minder concentratie en focus hebt.
 5. Jouw hongergevoel zal in het algemeen hoger zijn als je niet goed genoeg slaapt.
 6. Je zal minder snel verzadigd zijn als je minder goed slaapt.

Hoeveel invloed heeft stress-bij het opbouwen van spiermassa blog giavarra

4. Vergroot de kans op blessures.

Doordat je veel stress ervaart in het dagelijks leven ben je er niet altijd met je hoofd bij. Stress kan zorgen voor een slechte mobiliteit en meer spierspanningen. Verder kan je problemen krijgen met balans en je coördinatie. Deze dingen zullen niet helpen in de sportschool en eerder zorgen voor meer blessures. Zorg dus voor een juiste afwisseling tussen prikkels en rust. Hierdoor zal je stress verlagen en je resultaat verbeteren.

5. Motivatie problemen.

Zoals al een paar keer aangegeven heb je vaak veel negatieve gedachtes als je veel stress ervaart. Hierdoor is het lastiger om op jouw doelen te focussen. Als je nog niet de gewoontes hebt ontwikkeld om naar de sportschool te gaan dan kan het helemaal lastig zijn om in het ritme te komen. Als je meer traint en beter op je voeding let zullen je werkprestaties ook verbeteren. Werk is soms ook topsport en hier hoort wel een fit en gezond lichaam bij. Meer sporten is niet alleen voor het uiterlijk maar ook voor het dagelijks goed functioneren.

6. Slecht/minder herstellen.

Doordat je weinig tot rust komt zullen je spieren ook niet goed tot rust komen. Herstellen is super belangrijk om jouw lichaam te kunnen laten aanpassen naar het volgende level. Je kan wel zwaarder trainen, maar als jij je lichaam niet laat rusten zal je niet het maximale resultaat behalen. Door veel stress te hebben zal je nooit het maximale eruit halen.

Hoeveel invloed heeft stress-bij het opbouwen van spiermassa blog julius

Merk jij een groot verschil tussen een vakantie en school/werk periode?

Dit is vaak een goede indicatie om te weten in hoeverre jij stress ervaart. Uiteraard is het logisch dat je tijdens een examen of deadline periode meer prikkels van stress zult ervaren, maar als dit verschil enorm is zal het handig zijn om alsnog wat andere gewoontes aan te nemen. Vaak zie je dat mensen tijdens een vakantie veel makkelijker resultaat behalen omdat ze niet de stress ervaren van het dagelijks leven.

transformatie rhashdith giavarrafitness

Als je net met begint om jouw doel te behalen is een goede aanpak erg belangrijk. Wij kunnen er voor zorgen dat je  super snel stappen vooruit kan maken en bespaar je jezelf ook vooral erg veel tijd. Ik heb met mijn online coaching programma een team van experts die jou hier mee kunnen helpen. 

Conclusie

Het belangrijkste is dus als jij veel van je lichaam vraagt zowel lichamelijk als mentaal, dan is het noodzakelijk om ook te rusten. Hierdoor zal je een juiste balans vinden tussen prikkels en rust. Als je niet in balans bent dan zal je dit vroeg of laat gaan merken. Hierdoor zullen je prestaties en keuzes een stuk minder worden.

Stress heeft dus een enorme invloed bij het opbouwen van spiermassa. Het beïnvloed eigenlijk alle processen die belangrijk zijn voor spieropbouw. Als je dus weinig of niet het maximale resultaat behaald. Dan kan je je afvragen hoe hoog jouw stressfactor is. Zodra je weet dat deze hoog is dan pas kan je dingen gaan veranderen en zorgen voor een lager stresslevel.

Nu je weet hoeveel invloed stress heeft op het opbouwen van spiermassa. kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.