Hoeveel gram eiwit heb je nodig voor maximaal resultaat?

Hoeveel gram eiwit heb je nodig voor maximaal resultaat?

Hoeveel gram eiwit heb je nodig voor maximaal resultaat?

In deze blog leg ik uit hoeveel gram eiwit je moet nemen als je maximaal resultaat wilt behalen.

Laten we beginnen met eiwitten in het algemeen. 

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn een voedingsstof en bouwstof.  Er zijn dierlijke en plantaardige vormen. Ze zijn erg belangrijk voor krachttraining, daarom horen je er ook altijd veel over. Toch vinden veel mensen het nog lastig om te weten hoeveel eiwit ze nodig hebben voor maximaal resultaat. Daarom gaan we het in deze blog uitgebreid er over hebben. Eiwit is net als koolhydraten en vetten één van de macronutriënten of voedingsstoffen die ons lichaam kan voorzien van energie.

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk?

Eiwitten spelen een grote rol in het opbouwen en herstellen van je spieren. Zonder eiwitten kan je eigenlijk geen maximaal resultaat behalen. Eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor de opbouw en herstel van je spieren, maar ook voor een tal van andere processen.

Hieronder een paar voorbeelden:

 1. Verbetert alle soorten weefsel en is de bouwsteen van elke cel in ons lichaam.
 2. Heeft invloed op de spijsvertering.
 3. Speelt een rol bij de stofwisseling.
 4. Heeft invloed op de werking van de hersenen en ons zenuwstelsel.

Hoeveel gram eiwit heb je nodig voor maximaal resultaat julius giavarra

Hoeveel gram eiwit heb je nodig per dag?

Doordat er zoveel verschillende informatie op het internet te vinden is over eiwit inname kan het soms lastig zijn om te bepalen hoeveel gram jij nou nodig hebt. Dit kan aan verschillende dingen liggen. Zo kan het zijn dat je veel sport of helemaal niet sport. Als je weinig sport heb je een stuk minder eiwit nodig omdat je jouw spieren ook een stuk minder belast en kapot maakt. Ook heb je dan natuurlijk niet als doel om meer spier op te bouwen dus heb je ze ook minder nodig. Plantaardig of dierlijk eten kan ook nog erg veel invloed hebben op je eiwit inname. Zo kan het zijn dat je eiwitprofiel vaak minder compleet is als je plantaardig eet, waardoor je een hoger aantal eiwitten moet innemen als iemand die dierlijk eet.

Deze hoeveelheden zou ik de volgende groepen aanraden:

Krachtsporters: 1.6-2.0 x je lichaamsgewicht aan gram in eiwit per dag te nemen. Dus als je 60 kg weegt neem je tussen de 96 (60 x 1.6) – 120 (2.0 x 60) gram aan eiwit per dag.

Krachtsporter die plantaardig eet: tot 2.2 x lichaamsgewicht aan gram in eiwit per dag te nemen. Een plantaardige eiwitten kunnen soms iets minder compleet zijn waardoor je er meer van moet innemen. Dit kan je ook eventueel aanvullen met de juiste supplementen.

Mensen die niet trainen: 0.8-1 x lichaamsgewicht aan gram in eiwit per dag te nemen.

Mensen met overgewicht die sporten: 1.0-1.6 x je lichaamsgewicht aan gram in eiwit per dag te nemen. Als je overgewicht hebt dan is je gewicht hoger. Als je dan 1.6-2.0 x je lichaamsgewicht aan gram in eiwit per dag neemt kan het een erg hoog aantal worden. Daarom is het bovenstaande een mooie indicatie om mee te starten.

Hoeveel gram eiwit heb je nodig voor maximaal resultaat blog 

Moeten beginners en gevorderde sporters evenveel eiwit innemen?

In het algemeen is dit niet nodig. Als je een beginnende sporter bent kan je vaak meer eiwit nodig hebben omdat jouw spieren dan nog niet heel erg ontwikkeld zijn. Ook zal je meer spieren kapot maken omdat je nog niks gewend bent. Hierdoor moet je ook meer herstellen en zal een juiste hoeveelheid eiwitten erg helpen in jouw proces en doel. Het is dus nog belangrijker om als beginnende krachtsporter genoeg eiwitten binnen te krijgen. Veel van onze leden gebruiken de GF Hydro WheyDit is super effectief en ook vooral makkelijk om in te nemen. Soms kan het best lastig zijn om als beginner genoeg eiwitten binnen te krijgen.

Een shake kan hierbij een goede aanvulling zijn. Natuurlijk kan je ook een bak kwark eten of een stuk vlees, maar dit is niet voor iedereen net zo makkelijk. Zorg dat je vooral een aanpak hebt die je kunt volhouden. Dit is de sleutel tot succes, resultaat en iets dat je voor altijd kunt volhouden.

Hoeveel gram-eiwit heb je nodig voor maximaal resultaat blog giavarrafitness

Als je net begint is het erg belangrijk dat je een goede aanpak hebt met je voeding en training. Hierdoor kan je super snel stappen vooruit maken en bespaar je ook vooral erg veel tijd. Ik heb met mijn online coaching programma een team van experts die jou hier mee kunnen helpen.

Wat zijn makkelijke voorbeelden voor eiwitrijke bronnen?

Voorbeelden van dierlijke eiwitten:
 1. Eiwitpoeder, voorbeeld: GF Hydro Whey
 2. Vlees
 3. Vis
 4. Magere kwark
Voorbeelden van plantaardige eiwitten:
 1. Soya
 2. Peulvruchten
 3. Noten

gf hydro whey

Maak het uit wanneer je jouw eiwitten inneemt?

Vaak wordt er nog gedacht dat je gelijk na je training jouw eiwitten moet innemen om geen spieren te verliezen. Is dit zo? Nee niet persé, maar er is ook zeker niks mis mee. De ‘anabolic window’ is hierbij een veelgebruikte term. Dit betekent dat je binnen een bepaalde tijd jouw eiwitinname moet aanvullen. Uiteraard moet je dit op een gegeven moment aanvullen. Dit hoeft alleen niet direct na het trainen. Voor het slapen gaan zal dit bijvoorbeeld meer invloed hebben omdat het grootste gedeelte van je rust/herstel in de nacht plaatsvindt. Zorg liever voor voldoende eiwitinname in de 6 uur na de start van je training en focus je voor de rest op de totale inname op een dag.

Hoeveel gram eiwit heb je nodig voor maximaal resultaat giavarrafitness

Zijn te veel eiwitten schadelijk?

Te veel van iets is nooit goed. Dus te veel eiwit zal je ieder geval niet meer spiermassa opleveren. Als je te veel van iets neemt, neem je vaak te weinig van iets anders. Als je dus te veel eiwitten neemt, krijg je te weinig binnen van bijvoorbeeld de andere macronutriënten koolhydraten en vetten. Door te veel eiwitten kan je zelfs minder resultaat krijgen, omdat je te weinig binnenkrijgt van de rest. Deze voedingsstoffen zorgen ook voor meer resultaat en heb je ook zeker in de juiste hoeveelheden nodig als krachtsporter. 

Het is dus erg belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen en ook dat je weet hoeveel je moet binnenkrijgen. Een gebalanceerd voedingspatroon is erg belangrijk voor jouw doel. Zorg er dus voor dat je dit hebt als je er volledig voor wilt gaan.

Nu je weet hoeveel eiwitten jij moet binnenkrijgen, kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram.

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.