Hoe zorg je ervoor dat je minder eet als je je verveelt?
Wil jij weten hoe je minder eet als je je verveelt?
Hoe eet je minder als je je verveelt?
Zonder dat je het door hebt eet je vaak uit verveling en niet zozeer dat je het echt nodig hebt. Dit kan verschillende oorzaken hebben en daarom gaan wij dat in deze blog uitgebreid bespreken. Vaak eet je onnodig teveel als je je verveelt. Dit is zonde, zeker als dit jouw doel in de weg zit. Misschien heb jij het zelf wel eens gemerkt dat je tijdens een drukke dag veel minder snel ‘teveel’ als tijdens een rustige dag thuis. Als eerst gaan wij het hebben over hoe je honger kun identificeren en dat je echt weet dat je honger hebt en niet bijvoorbeeld trek, want dit zijn bijna twee tegenovergestelde dingen.
1. Je drinkt te weinig.
Veel mensen krijgen te weinig vocht binnen. Een voorbeeld hiervan is als je net opstaat na jouw avondrust. Vaak denk je dan dat je honger hebt, maar eigenlijk heb je 8 uur lang niks gedronken. Hierdoor kan het zijn dat je een hongergevoel ervaart maar eigenlijk heb je gewoon te lang niks gedronken. Het is dus aan te raden om gelijk een glas water te drinken als je opstaat. Hierdoor neemt en je hongergevoel af en start je dag gelijk met genoeg vocht.
2. Je denkt dat je honger hebt, maar je hebt het niet.
Vaak krijg je honger door de dingen die om je heen gebeuren. Je wordt afgeleid door eten dat je ziet of door een reclame op tv of je loopt net langs een bakker en ruikt al het lekkers. Dit kan je laten denken dat je echt honger hebt, maar eigenlijk is dit het niet. Je kan honger vaak herkennen aan een rommelende maag, lichte hoofdpijn of bijvoorbeeld door concentratieproblemen. Hierdoor kan je natuurlijk ook gelijk zien wanneer je wel echt honger hebt.
3. Je hebt echt honger.
Honger kan je dus vaak herkennen aan een gevoel van lichte hoofdpijn, rommelige maag of minder concentratie dan normaal ook natuurlijk als je al veel minder hebt gegeten als normaal of extreem hebt bewogen waardoor je veel calorieën hebt verbrandt.
Het betekent dus niet persé dat je alleen moet eten als je echt honger hebt, maar veel mensen geven wel te snel toe aan een bepaald gevoel en dit gebeurd vaak ook tijdens verveling.
Wat is het verschil tussen honger en trek?
Honger komt vaak uit lichamelijke behoefte en trek uit emotionele behoefte. Bij trek heb je vaak voorkeur voor een specifiek product als een snack en als je echt honger hebt dan maakt het vaak niet uit wat het is, dan wil je vooral graag wat eten om de honger te stillen. Trek komt vaak ook uit het niets en trekt daarna weer weg. Honger neemt vaak geleidelijk toe en de symptomen die daar bij horen nemen dan vaak ook geleidelijk toe.
Als je je doel graag wilt behalen kan het handig zijn voor je zelf om een onderscheidt te maken tussen een trek en honger moment. Zo kan je jezelf echt afvragen of je honger hebt op dat moment of dat het meer uit verveling of voor de ‘lekker’ is. Dit betekent niet dat je nooit wat lekkers mag eten, maar om je doelen te behalen kan het soms wel fijn zijn om duidelijke keuzes te maken.
Hoe eet je minder als je je verveelt?
Laten we nu verder gaan met de titel van de blog. Hoe eet je nou minder als je je verveelt?
Eten is vaak gezellig en doe je soms ook uit verveling. Zo doen sommige mensen het om de tijd te ‘doden. Veel mensen eten ook als je ze bepaalde emoties hebben of iets hebben meegemaakt. Hierdoor worden ze vaak meegenomen in het moment. Dit is niet perse erg want eten kan helpen om je te troosten en de negatieve gedachtes weg te laten gaan. Wel kan het handig zijn als je hierbij als nog probeert handige keuzes te maken die in lijn staan met jouw doel.
Hieronder een paar tips hoe jij minder kunt eten als jij je verveelt.
1. Plan je maaltijden.
Hoe beter je iets plant, hoe vaker je het ook kunt nakomen. Dit zelfde geldt ook voor eten. Als jij al weet wat je de hele dag gaat eten zal je er makkelijker er aan kunnen houden. Ook kan je zorgen voor ingeplande snacks die je kunt eten als jij bijvoorbeeld weet dat je niks te doen hebt. Zo kan je handige snacks meenemen of maken die passen bij je doel waardoor als jij niks te doen hebt alsnog keuzes maakt die bij jou passen.
2. Zorg dat snacks niet teveel in het zicht staan.
Deze werkt bij mij erg goed. Als jij de hele dag naar een zak chips kijkt zal je hem uiteindelijk gaan eten. Probeer dus jouw uitzicht rustig en overzichtelijk te houden met niet teveel eten wat je erg lekker vindt. Hierdoor moet je er ook minder aan denken en komt het niet steeds in jouw gedachte. Dit kan ook zijn als je elke keer als je de la opentrekt een zak snoep ziet liggen. Zorg ervoor dat deze niet in een kast zit waar producten inzitten die je dagelijks gebruikt. Hoe vaker jij deze zak ziet, hoe eerder je hem zal eten. Ik zeg niet dat je dit niet mag nemen, maar vaak juist uit verveling ga je er dan naar grijpen terwijl je dit meestal niet perse wilt.
Als jij maximale resultaten wilt behalen met jouw lichaam dan is een goed plan van aanpak erg belangrijk. Ons team heeft een manier van online coaching ontwikkeld waardoor jij samen met ons op afstand jouw doel kunt behalen.
3. Houd je eetdagboek bij.
Al onze leden hebben vaak een eetdagboek waarin ze alles kun bijhouden dit doen zij zelf of wij zitten dit voor hun erin. Sommigen doen ook een combinatie van beiden. Hierdoor weet je precies wat je op een dag hebt gegeten en nog kunt eten. Hierdoor creëer je bewustwording en weet je duidelijk wanneer er nog ruimte is om nog eventueel extra te snacken. Snacken is nooit verkeerd het is alleen wel fijn als dit niet jouw doelen in de weg zit.
4. Zorg voor een goed dagritme.
Zeker als je thuis werkt of veel thuis bent is het belangrijk om een ritme te hebben. Denk hierbij ook een vaste tijd wanneer je opstaat en gaat slapen. Ritme geeft regelmaat. Ook kan slaap erg veel invloed hebben op jouw voedingskeuzes. Als jij beter en meer slaapt zal je betere voedingskeuzes overdag kunnen maken. Ook zal je eerder verzadigd raken en minder snel het hongergevoel ervaren. Een ritme kan sowieso erg aan te raden zijn om je dag succesvol door te komen.
5. Heb je ‘gezonde’ snacks al klaar liggen.
Dit heeft enigszins te maken met het plannen, maar het kan handig zijn als je een ‘trek’ momentje uit verveling ervaart dat je al iets hebt klaarliggen dat past bij jouw doel. Vaak is dit een moment dat snel komt opzetten en ook weer snel weggaat. Als je bijvoorbeeld snel een wortel of snack tomaatjes eet kan dit moment weer weg zijn en heb je alsnog wat gegeten maar heeft dit totaal geen schade ten opzichte van jouw doel. Dit kan ook handig zijn bijvoorbeeld in de auto. Vaak zie ik dat veel mensen veel snoep hebben in de auto. Dit wordt dan vaak opgegeten als ze bijvoorbeeld in de file staan. Hier kan jij handig en makkelijk op inspelen.
6. Creëer bewustzijn.
Hier hadden wij het net al over. Het kan handig zijn om even stil te staan tijdens het moment dat je iets wilt gaan nemen. Hierdoor kan je vaak betere keuzes maken en kan jij het ‘momentje’ ook beter plaatsen.
Zo kan je je zelf het volgende afvragen:
- Heb je echt honger?
- Heb je stress?
- Verveel je je?
- Waarom wil je eten?
Zodra je beter wordt in dit moment ergens te plaatsen zal je waarschijnlijk ook andere keuzes gaan maken tijdens zo een moment. Hoe bewuster je bent, hoe beter je vaak kunt handelen.
7. Drink water of iets anders.
Tijdens een moment van verveling is het doel vaak om je juist niet meer te vervelen. Sommigen doen dit bijvoorbeeld door ergens op te kauwen zoals kauwgom, maar drinken kan hier ook vaak bij helpen. Drinken vult je lichaam en kan dit moment erg laten afnemen. Het is uiteraard in het algemeen belangrijk om genoeg te drinken dus het is een win-win situatie als jij tijdens een verveel moment juist gaat drinken in plaats van te gaan eten.
Conclusie
Als jij minder wilt eten tijdens verveling is het dus vooral belangrijk dat jij bewust bent van het moment en dat je leert in te delen wat voor soort moment het is. Hierdoor kan je beter handelen en eventueel 1 van de bovenstaande tips gebruiken in jouw eigen routine.
Hoe eet je minder als je je verveelt, is nu duidelijk dus kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram.
No Comments