Hoe weet je of je eerst moet bulken of cutten?
Wil jij weten of je eerst moet bulken of cutten?
Bulken en cutten. Als je wilt beginnen met het veranderen van jouw lichaam kom je deze twee dingen snel tegen. Iedereen heeft het erover en het zijn bekende termen in de fitness wereld. Als je geen kennis hebt en start met jouw proces kunnen deze termen nog niet bekend zijn. In deze blog ga ik uitleggen wat het is en hoe je weet of je eerst moet bulken of cutten. Laten we beginnen met beide processen.
Wat is bulken?
Het woord bulken zegt het eigenlijk al, als je kijkt naar het woord bulk. Dit zou je kunnen zien als groot, massaal of veel volume. Tijdens het proces van bulken wil je ervoor zorgen dat jij gespierder wordt zonder dat je vet percentage erg toeneemt. Bij het bulken is een overschot in calorieën belangrijk. Hierdoor geef je het lichaam meer energie en kan je rustig aankomen. Spiermassa zelf kan je ook opbouwen tijdens het cutten of op onderhoud maar tijdens het bulken geef je je lichaam wel genoeg energie om optimaal te functioneren. Hierdoor kan het bulken erg handig zijn om het maximale van jouw lichaam te vragen.
Tot nu toe heb je alleen maar positieve dingen gelezen over het bulken, maar het bulken is vaak een lastige periode. Doordat je meer gaat eten, kan het zijn dat je vetpercentage gaat stijgen. Zeker als je dit te snel doet, kan bulken snel over zijn.Doordat je vetpercentage gaat stijgen kan het zijn dat je spieren minder zichtbaar worden, dit kan mentaal erg zwaar zijn en vooral even wennen zijn als je daarvoor een relatief laag vetpercentage had.
Je moet het proces van bulken ook echt zien als je een investering in je eigen lichaam waarbij je veel geduld, consistentie en doorzetten. Veel mensen vinden het lastig om door te gaan doordat ze of te snel gaan bulken (waardoor je eigenlijk niet meer door kan gaan). Zoals ik al aangaf is geduld wel het belangrijkste.
Hieronder zal ik een paar voordelen en nadelen opsommen van bulken.
Enkele voordelen:
- Je zal je energieker voelen (tenzij je teveel eet dan kan je je duf en moe voelen)
- Meer kracht ervaren tijdens het trainen
- Meer energie hebben in het dagelijks leven
- Vaak meer kans op spieropbouw
- Genoeg voedingsstoffen in je lichaam
Enkele nadelen (dit kan verschillen per persoon):
- Je vindt het lastig om vol te houden (mentaal)
- Je ziet minder spieren
- Vetpercentage zal iets stijgen (soms ook niet, ligt aan de aanpak)
- Ziet minder snel resultaat (zichtbaar)
- Elke dag genoeg voeding tot je toe nemen
Zoals ik al aangaf kan dit per persoon verschillen en zal iedereen het anders ervaren. Wat ik vaak merk is dat cutten meer als een uitdaging wordt gezien. Waardoor het makkelijker is om soms vol te houden. Tijdens het bulken kan het doel soms iets vervagen, waardoor het lastig kan zijn om altijd maar door te gaan.
Wat is cutten?
Cutten kun je vergelijken met afvallen. Alleen gaat het bij cutten niet om je lichaamsgewicht, maar om je vetpercentage. Je wilt je vetpercentage gaan verlagen en je spieren zichtbaar maken. Bij het cutten is een tekort in calorieën belangrijk. Dit kan je voor elkaar krijgen door of minder calorieën te eten/drinken of meer te bewegen. Een grote valkuil bij het cutten is dat mensen te snel willen waardoor ze wel snel afvallen in gewicht, maar niet hun vet verliezen.
Net als bij het bulken is het hebben van geduld belangrijk om het succesvol te maken. Cutten in het algemeen is niet zo lastig, maar dit effectief doen wel. Tijdens het cutten kan je ook zeker nog spiermassa aankomen, maar dan moet jouw aanpak wel erg strak zijn en mag het tekort in calorieën niet te snel te weinig zijn, ook moet jouw slaap, stress dan geoptimaliseerd worden om het maximale eruit te halen.
Enkele voordelen:
- Je ziet sneller verschil (doordat als je aanpak goed is, je rustig vet verliest)
- Je kan je fitter voelen (niet als je te laag zit in calorieën)
- Spieren zijn meer zichtbaar
- Op foto’s en video’s zie je meer spieren
Enkele nadelen (dit kan verschillen per persoon):
- Je kan minder kracht hebben (met niet een goede aanpak)
- Een tekort aan voedingsstoffen
- Minder makkelijk om spieren op te bouwen
- Last krijgen van duizeligheid
- Weinig energie ervaren tijdens je dag
- Lager libido (als je vet percentage echt laag is)
- Afbraak van spieren (met een slechte aanpak)
Hoe weet je of je eerst moet bulken of cutten?
Nu jij weet wat beide processen inhouden is het natuurlijk belangrijk om te weten waar jij mee moet beginnen. Op een lager vetpercentage kan je in het algemeen beter spieren opbouwen. Rond de 10-12% is een mooi percentage om vanaf op te bouwen. Als je start op een relatief hoog vetpercentage kan het lastiger zijn om spieren op te bouwen. Hierdoor kan het zijn dat je meer vet aankomt dan spier. Het ligt dus volledig aan jouw start situatie of jij moet bulken of cutten. Uiteindelijk moet je het proces dat je volgt natuurlijk ook leuk vinden en moet je een duidelijk doel hebben als je een proces succesvol wilt afronden. Probeer jouw huidige of start situatie dus goed in te schatten en begin met 1 van de 2 processen. Later kan je dit ook eventueel onderhouden, dit wordt ook wel onderhoud genoemd.
Als jij maximale resultaten wilt behalen met jouw lichaam dan is een goed plan van aanpak erg belangrijk. Ons team heeft een manier van online coaching ontwikkeld waardoor jij samen met ons op afstand jouw doel kunt behalen.
Conclusie
Het is dus belangrijk dat je kijkt naar jouw huidige of start situatie om te bepalen of je moet bulken of cutten. Spieren aankomen kan meestal effectiever op een vetpercentage tussen de 10-12%. Zorg ervoor dat je beide proces met geduld en consistentie uitvoert. Hierdoor krijg je uiteindelijk het gewenste resultaat waar jij naar streeft.
Nu jij weet of je moet bulken of cutten. Kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram. In onze GF Academy kan je nog meer leren over training, voeding, stress en slaap. Dit is de nummer 1 plek om meer te leren over deze onderwerpen.
No Comments