Hoe krijg je een betere relatie met voeding?

Hoe krijg je een betere relatie met voeding?

Wil jij weten hoe je een betere relatie met voeding krijgt?

Hoe krijg je een beter relatie met voeding?

Al jaren lang zijn mensen bezig met afvallen en het verbeteren van hun gezondheid. In de voedselindustrie wordt voeding vaak in hokjes gestopt zo zien veel mensen nog veel verschil tussen producten en plaatsen ze deze vaak in bepaalde categorieën. Hierin wordt niet vaak gesproken over de portie controle en dit is natuurlijk 1 van de belangrijkste dingen als je succesvol en effectief wilt afvallen. Probeer dus ook niet teveel in hokjes te denken en ga eens na hoe jouw porties zijn. Voor vele mensen kan tijdens het afvallen voeding een obsessie worden, waar ze veel last hebben van stress en emoties. Dit kan leiden tot verstoringen in het eetgedrag. Uiteindelijk moet eten niet leiden tot beperkingen in jouw leven en moet dit niet alles overnemen. In deze blog ga ik je uitleggen wat belangrijk is en hoe jij je relatie kunt beteren.

1. Gezond vs ongezond

Zoals ik net al aangaf delen veel mensen producten vaak nog in hokjes in. Dit kan leiden tot teleurstellingen en emoties als ze iets eten wat ‘ongezond’ is, terwijl dit niet nodig is. Iets is ongezond als het buiten proporties is. Zo is 1 pizza niet meteen ‘ongezond’ en 1 appel eten niet perse gelijk gezond. Zorg ervoor dat je een balans weet te vinden. En dat jij minder gaat denken in hokjes. Zo zal je veel minder denken in producten, maar meer in hoeveelheden. Dit zal al erg kunnen leiden tot een betere relatie met voeding.

betere relatie met voeding blog

2. Vermijd restrictieve diëten

Diëten vind ik zelf geen heel fijn woord. Het betekent dat je iets voor een bepaalde tijd wilt gaan volhouden en jezelf voor deze tijd gaat ontzien van een aantal producten. Vaak is dit erg extreem, zodat je dan sneller resultaat zult behalen. Dit is bijna nooit lang vol te houden en daarom ook bijna nooit duurzaam. Hierdoor kan je last hebben van een jojo-effect. Dit is zonde en het is begrijpelijk dat je er dan een tijdje geen zin meer in hebt.

Elk dieet heeft uiteindelijk als doel om een calorietekort te creëren. Hierdoor hoef je dus helemaal geen restricties in bepaalde macronutriënten te hebben om resultaat te behalen. Bij crashdiëten is dit vaak een enorm calorietekort waardoor je kg’s afvalt, maar 0% energie hebt. Ga voor een goede relatie met voeding en een leefstijl zonder restricties.

Zorg voor een klein calorietekort en ga wat extra bewegen. Zorg dat je kleine veranderingen maakt en niet te snel gaat. Deze kleine veranderingen zullen niet voelen als een dieet, maar je zal wel steeds een beetje meer resultaten behalen.

3. Eet bewust

Neem de tijd om jouw maaltijd te eten. Eten mag best een speciaal moment op de dag zijn. Neem de tijd om jouw maaltijden te eten en kauw goed bij elke hap. Op deze manier luister je ook goed naar je lichaam en vormen van verzadigingssignalen op te vangen. Als jij bewuster eet zal je ook meer kunnen genieten van de smaken, texturen en het genieten van voedsel te ontdekken. Veel mensen onderschatten de kracht van rustig en relaxed hun maaltijd eten. 

4. Genieten zonder schuldgevoel

Zonder restricties kan het soms lastig zijn om wel in balans te blijven. Producten met goede voedingsstoffen zouden altijd nog de basis moeten zijn voor een gebalanceerd voedingspatroon. Dit geeft jouw lichaam ook de juiste stoffen en energie om de dag goed door te komen. Eten wat je lekker vindt is belangrijk en daarom moet je hier ook van genieten.

Door een beetje extra op te letten wat je de rest van de dag doet kan je prima genieten van het eten wat jij echt lekker vindt. Als je dit ook inplant zal dit zorgen voor minder teleurstellingen. Beweeg wat meer, eet wat minder op de rest van de dag en ga lekker eten wat je lekker vindt. Het belangrijkste is om de juiste balans te vinden en het vooral eens te zijn met jezelf. Uiteindelijk wil je dat jouw praatjes in lijn staan met jouw daden. Hierdoor voorkom je teleurstellingen.

bewust eten blog

5. Wees positief en verzin alternatieven

Als het toch een keertje misgaat is het soms lastig om weer te starten. Dit komt vaak vooral zelf omdat je iets hebt gedaan wat je eigenlijk niet wou doen. Wees positief en probeer alternatieven te zoeken voor de verleidingen die jij momenteel hebt. Visualiseer wat jij de volgende keer graag anders wilt zijn en ga weer door. Wees niet te lang te streng voor jezelf en ga weer verder met jouw doelen. Je moet vooral onthouden dat niemand ‘perfect’ is en dat het allerbelangrijkste op dat moment is dat je weer doorgaat waar je mee bezig was.

transformatie rhashdith giavarrafitness

Als jij maximale resultaten wilt behalen met jouw lichaam dan is een goed plan van aanpak erg belangrijk. Ons team heeft een manier van online coaching ontwikkeld waardoor jij samen met ons op afstand jouw doel kunt behalen.

6. Vraag om hulp

Vaak willen mensen te lang het zelf proberen waardoor ze vaak tegen hetzelfde aan lopen en het idee hebben dat zij de enige zijn die het niet kunnen. Samen sta je sterker en kan je gaan kijken welke pijn punten jij nog hebt en hoe jullie deze eventueel samen kunnen verbeteren. Degene die je helpt kan je ook helpen als het even tegenzit, hierdoor ga je vaak weer sneller verder en probeer je het van je af te zetten. 

relatie voeding giavarrafitness

7. Let niet teveel op het eetgedrag van anderen

Door social media ga je vaak jouw eigen gedrag of resultaten met anderen vergelijken. Zorg ervoor dat jij je focust op jezelf en aan probeert te voelen wat jij fijn vindt en niet dat je wilt voldoen aan een bepaald beeld. Zorg voor een voedingspatroon dat bij jou past en dat je niet teveel geeft om de meningen van anderen. Uiteraard mag en kan je tips van anderen aannemen.

8. Geef en gun jezelf tijd

Een betere relatie met voeding krijgen is niet altijd makkelijk. Zo ben je bepaalde dingen vaak gewend en heb je dit eventueel van jongs af aan meegekregen. Gun jezelf dus ook tijd om dit te veranderen en aan te pakken naar hoe jij het wilt en graag wilt zien. Verandering kost tijd en zeker als je voor goed wilt veranderen. Je zal hierbij ook af en toe vallen en opstaan. Dit is helemaal niet erg. Zolang je eraan wilt werken en jezelf wilt verbeteren ben je op de goede weg.

Conclusie

Nu je weet hoe je een betere relatie met voeding krijgt. Kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram. In onze GF Academy kan je nog meer leren over training, voeding, stress en slaap. Dit is de nummer 1 plek om meer te leren over deze onderwerpen.

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.