Hoe kan je merken dat je oververmoeid bent?
Wil jij weten hoe je kunt merken dat je oververmoeid bent?
Iedereen is wel is moe, maar er zit een groot verschil tussen gewoon moe zijn na een lange dag of oververmoeid zijn. Oververmoeid zijn is natuurlijk iets wat je wilt voorkomen en soms ook niet ziet aankomen. Veel mensen denken dat ze oneindig kunnen doorgaan met bepaalde dingen zoals werken, maar vergeten hier dan vaak om ook prikkels van rust in te plannen. Hierdoor zit er geen balans in jouw ritme. Hoe kan je merken dat je oververmoeid bent? In deze blog ga ik zowel uitleggen hoe je kan merken dat je enige vorm van oververmoeidheid kunt hebben en ook enkele tips hoe je dit kunt tegengaan of kunt voorkomen.
1. Je start de dag moe.
Slapen is natuurlijk erg belangrijk voor een energieke dag, maar als je al moe wakker wordt terwijl je wel lang en goed genoeg geslapen hebt. Dit kan een teken zijn dat je lichaam nog erg moe is en eigenlijk teveel heeft moeten werken de afgelopen tijd en te weinig rust prikkels heeft gehad. Voor je gevoel zou je de hele dag kunnen slapen en heb je eigenlijk nergens zin in. Veel mensen proberen dit gevoel dan te compenseren met cafeïne, maar dit is niet echt een oplossing voor langere periode.
Tip: breng ritme in je dag. Ritme zorgt voor rust in je hoofd. Zeg vaker NEE tegen dingen en kies voor jezelf. Je hoeft niet overal ja op te zeggen en vaak is het belangrijk om voor jezelf te kiezen. Als je dit ritme gaat gaat aanpassen zorg dan ook dat je genoeg momenten van helemaal niets doen inplant. Niks doen is ook iets doen. Je kiest voor jezelf en om te herstellen van alle prikkels die je bijvoorbeeld hebt gehad. Door meer rust te nemen zal je de dag erna weer meer belastbaar zijn voor nieuwe prikkels. Denk ook niet dat jij een machine bent die altijd aan moet staan. Niemand is een machine en iedereen moet voor zichzelf zorgen, zeker als je het maximale uit jezelf wilt halen.
2. Pijnlijke spieren en gewrichten.
Meestal gaat deze oververmoeid in de spieren en gewrichten zitten. Waardoor je op grote gedeeltes van de dag pijn kunt ervaren. Dit komt dus niet perse door spierpijn van krachttraining, maar door dat jouw lichaam op is en eigenlijk niet meer kan. Wat ik zelf vaak merk is dat mensen op de werkvloer maximaal willen presteren, maar dat hun lichaam vaak niet in dezelfde staat is als de acties die ze op de werkvloer moeten/willen uitvoeren.
Tip: zorg dat je in jouw ritme een vorm van sport en beweging invoert waarin jij bewust bezig bent met het verbeteren van de algemene gezondheid. Sporten kan zorgen voor een fitter lichaam waardoor je ook meer belastbaar zal zijn op de werkvloer. Als jij je werk als topsport ziet, moet jouw lichaam ook in ‘top’ vorm zijn. Of ieder geval niet dat je bijna niks aan kunt. De juiste voeding is hierbij uiteraard ook erg belangrijk. Goede voedingsstoffen zullen zorgen voor een vollere batterij. Eet bewust en voed jouw lichaam zodat je minder snel moe zult zijn en worden.
Als jij maximale resultaten wilt behalen met jouw lichaam dan is een goed plan van aanpak erg belangrijk. Ons team heeft een manier van online coaching ontwikkeld waardoor jij samen met ons op afstand jouw doel kunt behalen.
3. Prikkelbaarheid en irritaties.
Als je oververmoeid bent kan het zijn dat je steeds minder prikkelbaar bent en de irritaties krijgt over de kleinste dingen. Dit is natuurlijk niet leuk voor zowel jou als je omgeving. Dit zal ook je omgang met mensen beïnvloeden en eventueel negatief kunnen uitpakken voor je eigen gedachtes. Het is belangrijk om deze irritaties zelf op te merken, hierdoor kan je er pas wat aan doen. Veel mensen bijven hier te lang mee lopen en dat kan veel negatieve effecten hebben.
Tip: Merk je eigen irritaties op en probeer deze op te lossen. Bewustwording is de basis voor een verandering in jouw gedrag. Zodra je deze momenten opmerkt kan je beginnen met veranderen.
4. Afnemende prestaties.
Je wilt er volledig voor gaan, maar zoals ik net al zei je prestaties nemen af. Dit kan een teken zijn dat je oververmoeid raakt of bent. Zoals ik al zei willen veel mensen hier vaak in het begin niet toegeven en proberen ze dit vaak te compenseren met bijvoorbeeld tijdelijke energie. Ik heb dit al eens vaker gezegd maar een fit lichaam zorgt voor een fitte geest. Je kan niet verwachten dat je 40uur kunt knallen op de werkvloer als je lichamelijk niet helemaal fit bent. Als je oververmoeid bent zal jouw concentratie en focus vermogen afnemen waardoor je dus afnemende prestaties krijgt.
Tip: Maak jezelf bewust van de situatie en zoek naar oplossingen om de afnemende prestaties op te lossen. Wees eerlijk tegenover jezelf en maak kleine veranderingen in jouw ritme om uiteindelijke grote verschillen te maken.
5. Depressieve gedachtes.
Als je oververmoeid bent raak je vaak sneller in een negatieve spiraal waardoor jezelf sneller naar beneden haalt. Doordat er vaak al meerdere dingen minder gaan (moeheid, prestaties en prikkelbaarder) ontstaat er een soort domino effect waardoor je over alles negatief gaat denken. Dit zorgt vaak voor een vervelende periode zeker als je dit niet helemaal door hebt. Het is niet erg om soms toe te geven aan deze gedachtes want daardoor kan je er een oplossing voor gaan vinden.
Tip: Ga opzoek naar dingen die je wel leuk vindt en doe deze vaker. Ook is het niet verkeerd om hiervoor hulp in te schakelen of er met mensen in je omgeving over te praten.
Conclusie
Soms is het dus lastig om te merken dat je oververmoeid bent. Veel mensen willen in het begin niet toegeven aan oververmoeidheid waardoor ze vaak te lang doorgaan. Wees niet te streng voor jezelf en zorg het de volgende keer te voorkomen door meer te beweging, te letten op jouw voedingsinname en af en toe helemaal niks te doen. Zorg goed voor jezelf waardoor je beter kunt presteren en genieten.
Nu jij weet hoe je kan merken dat je oververmoeid bent. Kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram. In onze GF Academy kan je nog meer leren over training, voeding, stress en slaap. Dit is de nummer 1 plek om meer te leren over deze onderwerpen.
No Comments