Hoe kan je makkelijker een vol gevoel krijgen tijdens het afvallen?

Hoe kan je makkelijker een vol gevoel krijgen tijdens het afvallen?

Wil jij weten hoe je makkelijker een vol gevoel kan krijgen tijdens het afvallen?

In deze blog leg ik uit hoe je makkelijker een vol gevoel kan krijgen tijdens het afvallen. Het belangrijkste voor blijven gewichtsverlies is dat je een aanpak hebt die je kunt volhouden. Degene die het makkelijkst iets kan volhouden, zal het ook langer kunnen volgen. Uiteindelijk wil je een leefstijl voor altijd kunnen volhouden en niet terug vallen in oude gewoontes. Afvallen kan soms als een strijd voelen met jezelf. Dit is het natuurlijk ook.

Vaak maken mensen zichzelf het extra lastig. Door of niet de juiste keuzes te maken of extreem snel te willen afvallen. Beiden zullen niet bijna nooit het resultaat geven wat je voor ogen hebt. Door bepaalde keuzes te maken of te leren maken kan je het jezelf een stuk makkelijker maken. Een vol gevoel is één van de belangrijkste dingen om het afvallen vol te houden. Hier bestaan een hoop handige dingen voor, deze gaan we bespreken in deze blog.

Wat is er belangrijk tijdens het afvallen?

Een aantal dingen zijn erg belangrijk tijdens het afvallen. Hoe langer je ermee bezig bent, hoe belangrijker jouw keuzes en acties worden. Hieronder een paar dingen die erg belangrijk zijn.

 • Een calorietekort: dit is het belangrijkste voor gewichtsverlies als je minder calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt val je af. Geen enkel product of iets kan hier tegenop.
 • Beweging: zonder bewegen kan je ook afvallen, maar als je lichaamscompositie wilt verbeteren of meer wilt kunnen eten dan is dit bijna wel noodzakelijk.
 • Slaap: kwalitatieve slaap helpt bij het effectief afvallen of vetverliezen, ook helpt bij het maken van betere keuzes tijdens jouw dag.
 • Portie controle: van geen enkel product word je dik of dun. De hoeveelheden bepalen of je aankomt of afvalt. Als je dit onder controle hebt kan je zowat alles eten wat je wilt.
 • Voedingskeuzes: ook al kan je alles eten wat je wilt, het ene product bevat wel meer voedingsstoffen als het ander. Het is dus zeker handig om bepaalde producten meer te eten als een ander. Hierbij komt een vol gevoel ook kijken. Een vol gevoel zorgt voor het beter volhouden van jouw patroon. Hieronder gaan wij het hebben over hoe je makkelijker een vol gevoel kunt krijgen tijdens het afvallen.

vol gevoel krijgen afvallen blog

Hoe zorg je voor een voller gevoel tijdens het afvallen?

1. Drink genoeg (vooral water).

Uiteraard bestaat je lichaam veel uit water en moet je dit steeds aanvullen. Ook tijdens een training transpireer je veel en dit moet je ook aanvullen, maar water helpt ook om een algemeen voller gevoel te krijgen. Water zorgt ervoor dat je voller zit. Als je net wakker bent lijkt het soms dat je honger hebt, maar eigenlijk heb je vooral te lang niks gedronken. De dag kan je dus ook zeker goed starten met een groot glas water. Een mooie richtlijn zou zijn om bij elke maaltijd minimaal 1 glas water te drinken.

Probeer naast je of in de auto altijd een flesje water te hebben zo kan je genoeg blijven drinken. Naast water kunnen zero dranken ook erg helpen bij het afvallen. Deze hebben vaak een zoete smaak waardoor de neiging naar zoetigheid vaak afneemt. Probeer hier wel enige beperking in te houden, want je kan er al snel erg in door slaan. 

2. Eet met kleiner bestek.

Als jij meer happen moet nemen om je eten op te eten krijgen doe je er ook langer over. Hierdoor zal je voller zitten en minder snel neiging krijgen om daarna gelijk weer wat te eten. Naast dit klein bestek kan extra kauwen ook erg helpen. Hierdoor moet je meer handelingen verrichten en ben je langer bezig met je eten. 

3. Eet meer groente en fruit.

Groente en fruit bevatten in het algemeen weinig calorieën. Dit vult jouw maag heel erg waardoor je een voller gevoel krijgt. Zo is het handig om bij elke maaltijd iets van extra sla, komkommer of snack tomaatjes te nemen hierdoor neemt het volume van jouw maaltijd toe, maar blijf het aantal calorieën relatief laag. Naast dat dit vult heeft het ook goed voedingsstoffen en is dit nooit verkeerd om meer te nemen.

Hieronder een paar voorbeelden van groente en fruit die handig zijn om te nemen tijdens het afvallen:

 • Sla
 • Snack tomaatjes
 • Komkommer
 • Paprika
 • Watermeloen
 • Ananas

Pas op met deze fruit en groente (deze hebben vaak wat meer, kan uiteraard wel):

 • Bananen
 • Druiven
 • Vijgen
 • Avocado

4. Eet vaker aardappelen.

Aardappelen worden onderschat tijdens het afvallen. Veel mensen denken nog steeds dat koolhydraten dikmakers zijn maar niks is een dikmaker. Geen controle over je porties zal er voor zorgen dat je zwaarder wordt. Aardappelen zijn super voor tijdens het afvallen omdat je veel volume krijgt voor relatief weinig calorieën. Hierdoor zijn deze perfect voor het afvallen. Deze vullen meer dan een portie rijst of pasta. Hieronder een kleine vergelijking.

Een portie (200 gram gemiddeld):

 • Aardappelen: 140 calorieën
 • Pasta: 280 calorieën
 • Rijst: 260 calorieën

Slim eten zorgt voor meer resultaat. 

Hoe kan je makkelijker een vol gevoel krijgen tijdens het afvallen blog

5. Eet meer vezels.

Vezels zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering en geven een verzadigd gevoel. Denk hierbij aan volkoren producten. Deze producten zullen je voller laten zitten en niet persé extra calorieën geven.

6. Eet meer rijstwafels/crackers.

Dit is weer een gevalletje slim eten. Brood kan je zeker eten tijdens het afvallen, maar het is niet altijd de meest handige keuze. Als je weer wilt gaan voor meer volume kan je beter kiezen voor een x aantal rijstwafels en crackers. Hier kan je er veel meer van nemen. Brood kan zeker, maar hier kan je vaak minder van eten. Zorg dat je een juiste balans vindt tussen de keuzes die jij maakt. Als je de ene keer wat meer doet van het ene, doe je andere keer wat minder van het anderen. Ga voor een aanpak die bij jou past.

ronith transformatie

Als je net met begint om jouw doel te behalen is een goede aanpak erg belangrijk. Wij kunnen er voor zorgen dat je  super snel stappen vooruit kan maken en bespaar je jezelf ook vooral erg veel tijd. Ik heb met mijn online coaching programma een team van experts die jou hier mee kunnen helpen. 

7. Eet van een kleiner bord.

Vroeger werd er vaak gezegd eet je bord leeg. Bij veel mensen is dit blijven hangen naarmate ze ouder werden. Als je een kleiner bord neemt past er ook minder op. Uiteraard kan je ook vaker opscheppen, maar je brein zal je eerder een verzadigd gevoel geven als je van een klein bord eet. Hierna zal je lichaam en brein denken ik heb genoeg gegeten.

vol gevoel krijgen afvallen blog julius

8. Eet producten met veel voedingsstoffen.

Afvallen ligt dus vooral aan een calorietekort. Dit betekent dat je door een pizza te eten ook zeker kunt afvallen. Alleen wordt het hierdoor lastiger om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Een patroon met handige keuzes zal dus erg helpen om het te kunnen volhouden, maar ook om een voller gevoel te krijgen. Als je elke dag alleen een pizza eet en water drinkt zal je het en niet volhouden, maar ook zeker geen vol gevoel hebben. Zorg dus altijd voor ieder geval voor genoeg vezels en eiwitten.

9. Verbeter je slaapkwaliteit.

Slapen is natuurlijk erg belangrijk voor een energieke dag. Maar dit heeft ook extreem veel invloed op jouw voedingskeuzes. Als jij minder hebt geslapen zal je ook vaak mindere keuzes maken en ook minder energie hebben om je taken uit te voeren. Dit is het niet het enige. Als je slecht of weinig slaapt zal je meer een hongergevoel ervaren en minder snel een verzadigend gevoel krijgen. Dit is dus extra lastig, omdat het dubbel negatief effect heeft. Zoals je dus misschien al snapt is het extreem belangrijk om goed te slapen en zeker tijdens het afvallen omdat je tijdens het afvallen vaak al minder goed slaapt omdat je lichaam in een tekort van energie is. 

Nu je weet hoe je een vol gevoel kunt krijgen tijdens het afvallen. kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.