Hoe kan je beter slapen?

Hoe kan je beter slapen?

Wil jij weten hoe je beter kunt slapen?

In deze blog geef ik tips om beter te kunnen slapen.

Slaap is de basis van jouw resultaat. Het zorgt ervoor dat er verschillende processen in het menselijk lichaam een stuk makkelijker gaan. Zonder optimale slaap zal je bijna nooit jouw doel behalen. Als jij op dit moment nog problemen hebt met jouw slaap dan kan deze blog erg handig zijn. Eerst gaan we het hebben over slaap in het algemeen.

Waarom is slaap zo belangrijk?

Tijdens het slapen herstel je. Als je dus niet optimaal slaapt zal je niet optimaal herstellen en begin je jouw dag eigenlijk al met een 1-0 achterstand. Je moet het zien als een batterij die je voor 80% oplaadt of een auto die je voor de helft vult met benzine. Hierdoor haal je niet het maximale eruit. Zeker als je aan het afvallen bent kan optimale slaap erg helpen. Door het calorietekort dat je hebt herstel je al minder in het algemeen. Dit komt omdat je jouw lichaam minder energie geeft dan dat het nodig heeft. Tijdens het afvallen slaap je dan vaak ook minder goed en daarom is het extra belangrijk om hier op te letten.

Nadelen van minder goede slaap:

 • Je kan minder goede concentratie hebben
 • Jouw focus gedurende de dag kan een stuk minder zijn
 • Minder energie ervaren tijdens jouw dag
 • Keuzes met jouw voeding zullen vaak minder goed gaan
 • Je kan je minder verzadigend voelen
 • Hongergevoel kan hoger zijn als je minder goed slaapt
 • Spiermassa wordt niet optimaal opgebouwd
 • Vetmassa kan toenemen door slechte slaap

Dit zijn een paar voorbeelden van nadelen als je minder goed slaapt. Zoals je ziet als je serieus bezig bent met jouw lichaamsdoelen dan is een goed slaappatroon erg belangrijk. Door dit te verbeteren en te optimaliseren kan je erg veel progressie boeken.

Hoe kan je beter slapen blog

Voordelen van goede slaap:

 • Betere focus en concentratie
 • Meer resultaten behalen
 • Energieker voelen en betere voedingskeuzes maken
 • Optimaal herstel en meer kans op spieropbouw
 • Trainingen zullen beter gaan omdat je meer bent uitgerust
 • Een volle batterij die zorgt voor betere keuzes in het algemeen

Dit zijn een paar voorbeelden van voordelen als je beter slaapt.

Je slaap verbeteren ligt vaak aan kleine dingen, hieronder een paar tips die je bij jezelf kunt toepassen.

1. Zorg voor een vast ritme.

Dit is eigenlijk al erg belangrijk bij alles in het leven. Een goed en vast ritme zorgt voor resultaten. Met betrekking tot beter slapen is dit ook erg belangrijk. Jouw lichaam heeft het liefst een vast ritme. Hierdoor raakt het gewend aan een bepaald ritme en past jouw lichaam zich hiernaar aan. Zo kan het handig zijn om elke dag van de week zowel op een vast moment te gaan slapen en op te staan. Doe dit ook in het weekend. Als jij in het weekend andere ritmes hanteert kan het lastig voor je lichaam zijn om dit te begrijpen. Er mag wel iets van verschil zijn, maar meer dan 1-2 uur verschil met je wekelijkse ritme is niet aan te raden.

2. Leg je telefoon weg.

De telefoon is een grote afleider. Niet alleen door het licht wat er vanaf schijnt, maar ook door andere dingen.

Hieronder een paar voorbeelden:

 1. Een telefoon maakt je hersenen actief, doordat je steeds prikkels krijgt van jouw telefoon. Hierdoor kom je niet echt tot rust en blijf je in de ‘drukke’ modus.
 2. Het licht wat van je telefoon afkomt zorgt er ook voor dat je eerder wakkerder wordt dan moe. Veranderen van kleur licht kan al erg helpen. Of het verlagen van jouw helderheid kan zorgen voor meer rust. Op de meeste telefoons kun je instellen dat automatisch ‘night shift’ aangaat om een bepaalde tijd, dit is zeker het proberen waard.
 3. Het kan je humeur zowel negatief als positief beïnvloeden waardoor je je actiever gaat voelen en minder tot rust komt.

Ik zou zelf aanraden om je telefoon op een bepaald tijdstip op vliegtuigmodus te zetten. Hierdoor kan je je rustig voorbereiden voor de volgende dag. Dit zou ik 1-2 uur doen voordat je wilt gaan slapen. Door even de tijd te nemen kan je goed rusten en je afsluiten van de prikkels van jouw telefoon.

3. Wees actief gedurende dag.

Als je overdag actief bent zal je in de avond eerder een ‘moe’ gevoel ervaren. Zorg dat je lekker gaat trainen of een flinke wandeling maakt. Trainen voor het slapen kan ervoor zorgen dat je nog te ‘hyper’ bent om te gaan slapen. Uiteindelijk is een aanpak die bij jou past het belangrijkste. Vaak merk je het wel als je een ‘actieve’ dag hebt gehad, want dan voel je vaak ook moe in de avond.

4. Pas op met late inname van cafeïne.

Cafeïne kan zorgen voor een boost van energie. Als je dit te laat inneemt dan kan dit invloed hebben op de kwaliteit van jouw slaap. Meestal kan het handig zijn om zes uur voordat je normaal slaapt geen extreme hoeveelheden cafeïne meer in te nemen. Het kan ook zijn dat je hier wel goed tegen kunt, er zijn altijd uitzonderingen.

5. Schrijf dingen op waar je mee zit.

Veel mensen gaan over dingen nadenken als ze in bed liggen. Als je in bed ligt kan ik je aanraden om juist alles even los te laten. Tot rust komen is een moment waarbij je even niet aan alles moet gaan denken. Zowel alle negatieve als positieve gedachtes kan je het beste van je afschrijven zodat je er niet de hele dag mee zit. Probeer goed slapen echt als prioriteit te zien.

6. Zorg voor een koude/frisse slaapkamer.

Een koude kamer kan vaak positieve invloed hebben op jouw nachtrust. Zeker in de zomer kan een slaapkamer natuurlijk erg warm worden. Zorg ongeveer dat jouw kamer rond de 18 graden is en probeer dit aan te houden. Zo kan je overdag af en toe je raam open zetten om verkoelende lucht binnen te krijgen in jouw slaapkamer.

transformatie rhashdith giavarrafitness

Als je net met begint om jouw doel te behalen is een goede aanpak erg belangrijk. Wij kunnen er voor zorgen dat je  super snel stappen vooruit kan maken en bespaar je jezelf ook vooral erg veel tijd. Ik heb met mijn online coaching programma een team van experts die jou hier mee kunnen helpen. 

7. Probeer slaap niet te compenseren overdag.

Een groot gedeelte van de mensen probeert slaap overdag te compenseren door een kort dutje te doen. Dit kan vaak even helpen voor tijdelijk verschil, maar jij kan hierdoor niet de vorige nacht inhalen. Je kan beter of jouw ritme aanpassen of iets eerder gaan slapen dan dat je het overdag probeert te compenseren.

8. Probeer eens een meditatie of ademhalingsoefeningen.

Als je veel moeite hebt met in slaap komen kan het helpen om te mediteren of ademhalingsoefeningen te doen. Op internet kun je veel meditaties vinden, ook die specifiek zijn om in slaap te komen. Zo sluit je de dag helemaal ontspannen af.

Nu jij tips hebt om beter te slapen. kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.