Grote valkuilen voor mensen die starten met fitness

Grote valkuilen voor mensen die starten met fitness

Wil jij grote valkuilen voor mensen die starten met fitness voorkomen?

In deze blog leg ik jou de grote valkuilen voor mensen die starten met fitness uit.

Als eerst is het natuurlijk super dat je wilt of bent gestart met krachttraining/fitness. Krachttraining heeft erg veel voordelen. Je kan wel alleen profiteren van deze voordelen als je bepaalde acties onderneemt richting jouw doel. De grote valkuilen zal ik jouw simpel en duidelijk uitleggen. Deze valkuilen gelden vaak niet alleen voor beginners, maar zelfs voor mensen die al langer trainen. Dit is dus zeker nuttig voor elke sporter die serieus zijn doelen wilt behalen.

Valkuil 1: geen realistisch doel hebben.

Veel mensen willen snel resultaat zien. Dat kan, maar vaak gaat het toch langer duren voordat je echt je doel hebt behaald. Ook zal jouw doel vaak weer wat verschuiven zodra je resultaten ziet. Een realistisch doel is erg belangrijk om te hebben als je niet snel wilt opgeven. Kijk naar jouw eigen situatie en focus je daar op. Vergelijk jouw lichaam niet met een ander en zorg ervoor dat jezelf vergelijkt met jou. Hierdoor kan je steeds kleine stapjes vooruit doen.

Als jij je lichaam gaat vergelijken met mensen die al jaren bezig zijn, kan dit best demotiveren. Dat is natuurlijk ook niet gek want hun zijn veel langer bezig. Als jij jouw doelen ook wat kleiner maakt zal je meer motivatie krijgen als je ze behaald. Zo kan je bijvoorbeeld zeggen dat je 2 kilo deze maand wilt afvallen. Dit klinkt realistischer dan ‘ik wil zo snel mogelijk 20 kg verliezen’. Veel kleine stapjes zorgen voor veel resultaat. Uiteindelijk heeft niemand altijd motivatie en gaat erom dat je jouw doorzettingsvermogen verbeterd. Motivatie moet nooit de basis zijn, want niemand heeft altijd motivatie.

Grote valkuilen voor mensen die starten met fitness blog

Valkuil 2: je hebt nog geen effectieve aanpak.

Zonder een effectieve aanpak zal jij nooit het maximale uit jezelf halen. Er is niks vervelender dan 100% geven, maar 50% resultaat zien. Zodra je een aanpak hebt die bij jou past zal je veel sneller en betere resultaten zien. Een doel hebben is dus erg belangrijk en daarna is een effectieve aanpak nodig. Een paar kleine veranderingen kunnen jouw al erg veel verschil geven. Wij helpen hierin ook erg veel mensen om een effectieve aanpak te vinden. Wij vinden dat een aanpak bij jouw moet passen, maar dat het ook afgesteld is op jouw niveau. Deze aanpak zou je altijd moeten kunnen volhouden, anders is het ook niet effectief. Consistent iets volgen zorgt voor resultaat.

jurgen gilissen transformatie giavarrafitness

Als je effectief je doel wilt behalen dan zijn een goede aanpak met je voeding en training erg belangrijk. Ik heb met mijn online coaching programma een team van experts die jou hier mee kunnen helpen.

Valkuil 3: elke dag iets anders willen doen.

Je wordt beter in iets door het vaker te doen. Vaak willen mensen snel wisselen van aanpak terwijl het goed gaat. Dit is zonde. Zorg ervoor dat je oefeningen doet die je fijn vindt en werken voor jou, nog effectiever gaat maken. compound oefeningen zoals de squat, deadlift of bankdrukken kunnen bijna altijd worden verbeterd. Zorg er ook voor dat je oefeningen hebt die bij jouw doel passen. Zo zijn dumbbell presses erg effectief voor spiergroei en bankdrukken weer iets meer voor kracht/powerlifting.

Valkuil 4: focus niet op spierpijn.

Spierpijn is geen indicatie van vooruitgang. Toch streven veel mensen ernaar om dit te hebben. Dit komt omdat het een gevoel geef dat je wat hebt gedaan. Dit is begrijpelijk, maar wel onnodig. Vaak is spierpijn een indicatie van dat je of teveel hebt gedaan of iets nieuws. Hoe vaker je spierpijn hebt, hoe lastiger het kan zijn om de rest van je trainingen in de week zonder pijn te kunnen voltooien. Uiteraard zijn voeding, stress en slaap hier ook erg belangrijk bij. Focus dus steeds op een beetje verbetering en niet op het krijgen van spierpijn. Tips voor spierpijn te verminderen kan je ook even lezen om te weten hoe je het kunt verminderen.

Grote valkuilen voor mensen die starten met fitness blog giavarrafitness

Valkuil 5: geen gebruik van progressive overload.

Progressive overload is één van de belangrijkste dingen waar je op moet letten als je meer resultaten wilt. Je moet er altijd naar streven om beter te worden. Dit hoeft niet in grote hoeveelheden te zijn. Kleine stapjes zijn vaak juist effectiever omdat je deze beter kunt volhouden. Je kan dit op verschillende manieren toepassen.

  1. Door meer gewicht toe te voegen aan jouw training. Zorg voor een klein verschil van 1.25-2,50kg per training. Hierdoor kan je voor een lange periode kleine stapjes maken.
  2. Een ander tempo hanteren. Als jij een oefening op een ander tempo uitvoert kan jij je lichaam anders prikkelen. Hierdoor heb je weer op een andere manier een prikkel die jou kan laten groeien.
  3. Extra herhalingen.
  4. Een extra set.
  5. Je uitvoering verbeteren valt hier ook onder.

Jezelf kunnen blijven uitdagen heeft ook weer te maken met andere factoren zoals je voeding, rust, slaap en stress. Alle factoren moeten in balans zijn om het maximale uit jezelf te kunnen halen. Als dit bij jou nu nog niet zo is, dan weet je ook gelijk waar voor jou nog veel winst valt te behalen. Het optimaliseren en verbeteren van jezelf is oneindig. Er is altijd iets wat je kunt verbeteren of aanpassen.

Valkuil 6: teveel focussen op het gewicht.

Meer gewicht is niet perse meer resultaat. Veel mensen hebben als doel meer spiermassa krijgen. Hierbij is niet altijd het gewicht het belangrijkste, maar ook de range of motion is ook erg belangrijk. Als je teveel in gewicht gaat verhogen zal je en vaak een mindere uitvoering krijgen, maar ook vaak meer druk op je gewrichten krijgen. Blessures zijn de grootste valkuil voor vooruitgang. Door blessures kan je vaak niet of aangepast trainen. Als je meer spiermassa wilt is het ook belangrijk om te focussen op het tempo. Door het tempo aan te passen kan je de spieren langer onder spanning houden, maar ook minder druk op je gewrichten brengen. Een win-win situatie dus. Ook is dit handig om thuis te doen omdat je dan vaak niet zoveel gewichten hebt, maar alsnog veel resultaat kunt krijgen.

Grote valkuilen voor mensen die starten met fitness artikel

Valkuil 7: focus niet teveel op buik oefeningen.

Veel mensen willen een sixpack/zichtbare buikspieren. In het begin gaan mensen vaak veel sit-ups en andere buik oefeningen doen om een sixpack te krijgen. Dit is jammer en zonde van je tijd, want dit helpt bijna niks. Een sixpack krijg je door een relatief laag vetpercentage te hebben. Je vetpercentage kan je verlagen door een calorietekort te hanteren met je voeding. Buikspier oefeningen kunnen wel helpen met het verbeteren van het aanspannen van je core of het vergroten van je buikspieren. Dit doe je door middel van bijvoorbeeld planken. Als je grotere buikspieren wilt is het gebruik van een range of motion weer erg belangrijk. Buik oefeningen waar je gebruik kunt maken van een  range of motion en progressive overload zijn effectief voor grotere buikspieren. Een cable crunch is hiervoor een effectief voorbeeld.

Grote valkuilen voor startende sporters

Nu jij een aantal valkuilen weet, kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram.

Ook heb ik een nog uitgebreidere video gemaakt over grote valkuilen voor mensen die starten met fitness. Deze kan je hier beneden bekijken.

YouTube video

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.