Dumbbell vs Barbell, wat is effectiever?

Dumbbell vs Barbell, wat is effectiever?

Ben jij benieuwd naar de vergelijking tussen de dumbbell vs barbell?

In deze blog gaan wij de dumbbell vs barbell vergelijken. Wij gaan kijken naar de voordelen, nadelen en vergelijken ze met elkaar. Veel mensen twijfelen nog welke ze nou moeten gebruiken of bijvoorbeeld toch een combinatie van beiden. Het belangrijkste als je aan krachttraining doet is dat jij zoveel mogelijk vooruitgang kunt maken en zo min mogelijk blessures hebt.

Wat is een dumbbell?

Een dumbbell is een korte staaf met een vast of los gewicht dat je eventueel kunt losdraaien. Meestal worden dumbbells van ijzer gemaakt. Dumbbells worden vaak gebruikt met krachttraining en zijn super handig om te gebruiken.

Hieronder een paar voordelen over dumbbells:
 1. Met dumbbells heb je veel bewegingsvrijheid omdat je zelf kan bepalen in welke richting je de dumbbells duwt/trekt.
 2. Je traint vaak ook je balans en je coördinatie. Hierdoor train je ook de kleine spiertjes in je lichaam. Als je de kleine spiertjes traint kan dit ook weer voordeel hebben bij de grote oefeningen.
 3. Je kan je spieren los van elkaar trainen. Hierdoor kan je jouw lichaam meer symmetrisch maken. Bijna geen enkel lichaam is gelijk. Unilateraal = trainen per kant, lateraal = 2 kanten te gelijk. 
 4. Vaak kan je een grotere range of motion maken. Hierdoor kan je nog beter je spieren aanspreken waardoor je nog meer spiermassa kunt winnen.
 5. Dumbbells kunnen veiliger zijn omdat je ze op elk moment los kan laten en bijvoorbeeld bij een barbell is dit lastiger.

Trainen met dumbbells of barbells

Het trainen met dumbbells vind ik zelf erg fijn omdat je op een veilige effectieve manier jouw lichaam kunt prikkelen. Ook kan je heel erg jouw bewegingsrichting bepalen. Ook hebben de dumbbells wat dingen wat eventueel als nadeel kan worden gezien.

Hieronder een paar nadelen:
 1. Het kan soms lastiger zijn om rustig vooruitgang te maken met dumbbells omdat deze vaak in wat grotere stappen gaan. Vaak zijn dit stappen van 2-2,5kg per dumbbell waardoor je al gauw 5kg meer doet. Dit zou je eventueel kunnen voorkomen door microplates te voorkomen. Hierdoor kan je met zo een klein mogelijk stap progressive overload toepassen.
 2. In het begin kan je moeite hebben met de balans en de stabiliteit. Hierdoor kan soms de focus op de spieren die je wilt trainen wat vervallen. Als je dit vaker oefent zal je er beter in worden. Stabiliteit is iets wat erg belangrijk is en ook kan helpen om uiteindelijk weer gewicht te kunnen, maar ook je lichaam beter onder controle te krijgen.

Dumbbell vs barbell wat is effectiever

Wat is een barbell?

Een barbell is een stang die je in verschillende vormen en maten hebt. Een barbell is 1 van de meeste gebruikte attributen om mee te trainen. Dit is ook logisch, alleen zelf vind ik dat een barbell redelijk wat nadelen heeft, zeker als je voor meer spiermassa traint. Maar laten we eerst beginnen met wat voordelen.

Enkele voordelen van het trainen met een barbell:
 1. In het algemeen kan je vaak met een barbell meer liften dan met bijvoorbeeld een dumbbell.
 2. Ook is het makkelijker om progressive overload toe te passen.
 3. Het is iets makkelijker in gebruik en zal je het sneller onder controle hebben.
 4. Het kan erg bevorderlijk zijn voor meer spierkracht.

Vroeger vond ik het zelf erg fijn om met een barbell te trainen, tot ik veel nadelen merkte aan de barbell in vergelijking met dumbbells. Hierdoor merkte ik dat dumbbells beter werkte voor mijn doel en dat ik daar veel meer resultaat mee behaalden.

transformatie iwan giavarrafitness

Als jij maximale resultaten wilt behalen met jouw lichaam dan is een goed plan van aanpak erg belangrijk. Ons team heeft een manier van online coaching ontwikkeld waardoor jij samen met ons op afstand jouw doel kunt behalen.

Hieronder enkele nadelen van barbells:
 1. Met een stang heb je vaak weinig bewegingsvrijheid. Hierdoor kan je niet altijd zo effectief mogelijk de spieren trainen.
 2. Een kleinere range of motion maken. De stang kan je niet buigen waardoor je hem niet langs je lichaam kunt bewegen. Hierdoor maak je bijna altijd een kleinere beweging. Voor meer spiermassa is het belangrijk dat je een zo groot mogelijke veilige beweging maakt. Hierdoor zal je meer spieren aanspreken.
 3. Je kan je schouders niet zo goed ontlasten bij oefeningen zoals de bench press. Doordat je de stang niet kunt buigen kan je er ook niet goed voor zorgen dat je elleboog in de meest effectieve positie komt. 
 4. Zonder spotter is het vaak lastiger en spannender om te gebruiken. Als je bijvoorbeeld een keer ‘zwaar’ wilt gaan bankdrukken is het niet fijn als je niemand hebt die je eventueel zou kunnen helpen. Dumbbells kan je makkelijk naast je gooien, maar een stang is erg lastig. Dit kan dus redelijk gevaarlijk zijn als je teveel gewicht doet en er niemand bij is.
 5. Je kan sneller blessures krijgen. Zoals ik al aangaf is de stang niet te buigen waardoor je niet altijd je spieren/gewrichten in de juiste richting kan brengen om maximaal jouw spieren aan te spannen.

effectiever trainen blog

Dumbell vs barbell vergelijking

Mijn eigen keuze gaat uit naar dumbbells omdat ik zelf voor meer spiermassa traint en dumbbells passen daar heel goed bij. Uiteraard kan je heus wel eens een oefening met barbell doen. Doe vooral wat jij fijn vindt en deel daar jouw gebruik op in. Je kan dit ook af en toe even afwisselen om te kijken wat jou het beste bevalt. Als je momenteel dus bijvoorbeeld enkele blessures of pijntjes ondervindt met de barbells kan je eventueel eens dumbbells proberen. 

Zelf zou ik dus dumbbells gebruiken als jij wilt focussen op meer spiermassa. Barbells zou ik voornamelijk gebruiken voor het opbouwen van spierkracht.

Al bekijk je dus de dumbbell vs barbell:

Met dumbbells kan je dus een grotere range of motion maken dan met een barbell.

Met dumbbells heb je meer bewegingsvrijheid als met een barbell.

Een barbell heeft minder stabiliteit en balans nodig dan dumbbells.

Dumbbells kan je zelf de richting in duwen die je wilt, een barbell niet.

Een barbell is perfect om spierkracht op te bouwen, dumbbells iets minder.

Losse dumbbells helpen super voor meer spiermassa, een barbell iets minder.

dumbbell is effectiever blog

Conclusie

Kijk vooral naar jouw doel en pas hier de spullen op aan die je gebruikt. De ene vindt de barbell fijner en de ander dumbbells. Bekijk vooral waar jij effectief en veilig mee kunt trainen en op wekelijkse basis vooruitgang op kan maken.

Nu ik de dumbbell vs barbell heb vergeleken. Kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.