Alcohol en fitness, zorgt alcohol voor minder spiermassa?

Alcohol en fitness, zorgt alcohol voor minder spiermassa?

Wil jij weten of alcohol en fitness samen gaan en of het zorgt voor minder spiermassa?

In deze blog leg ik uit of je alcohol en fitness kunt combineren en hoeveel invloed het heeft voor het opbouwen van spiermassa.

Veel mensen willen graag maximaal trainen, maar ook in het weekendje een drankje nuttigen. Er wordt vaak nog gezegd dat dit veel invloed kan hebben voor het opbouwen van spiermassa. Velen willen nog weten hoe je alcohol en fitness kunt combineren.

Hoeveel alcohol is het beste om jouw doelen te behalen?

Geen. Maar dit is een te simpel antwoord. Fitness zou in principe alleen een gedeelte van je leven moeten zijn en niet alles moeten overnemen. Dit is mijn mening en uiteraard denkt iedereen hier anders over. Een sociaal leven is net zo belangrijk om een balans te houden en focus te houden op jouw doelen. Uiteraard als jij een topsporter bent of richting een wedstrijd ‘shape’ of foto shoot wilt werken dan kan het zeker helpen om tijdelijk geen alcohol te drinken.

Zoals met alles gaat het om de hoeveelheden en zal nooit 1 product of drankje jouw resultaat verpesten, maar alcohol kan zeker invloed hebben op jouw prestaties. Hieronder gaan wij enkele gevolgen bespreken van het consumeren van alcohol in combinatie met het opbouwen van spiermassa. 

1. Invloed op je eiwitsynthese.

Het consumeren van alcohol kan leiden tot een vertraging van je herstel en tijdelijke opbouw van spieren. Eiwitsynthese zorgt voor optimaal herstel. Het kan dus zijn dat je niet optimaal hersteld na het drinken van alcohol. Uiteraard als je voeding hier ook niet juist op afgesteld is dan herstel je helemaal niet maximaal. Zorg er dus voor dat jouw voeding juist is afgesteld als je alcohol gaat drinken. Hier zal ik zo nog even verder op ingaan.

Alcohol en fitness zorgt alcohol voor minder spiermassa blog julius

2. Vaak mindere keuzes. 

Door alcohol maak je vaak andere keuzes die je zou willen. Zo ga je vaak ‘vetter’ eten als je alcohol drinkt. Dit heeft niet zo zeer direct invloed op je spiermassa, maar wel op het aankomen of afvallen van gewicht. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe minder goed je keuzes worden. 

3. Vaak mindere dagen erna.

Als je meer dan gemiddeld alcohol drinkt dan zal je moeite hebben om de dagen erna goede keuzes te maken. Dit kan dus indirect wel invloed hebben op jouw resultaat en op het opbouwen van spiermassa. Probeer de dagen erna weer goed op te pakken. En uiteraard niet te veel te drinken als jij het maximale eruit wilt halen. Je moet jezelf ook afvragen wat jij wilt. Wil jij elke week maximaal zuipen, verwacht dan geen maximaal resultaat. Als je elke week 1/2 drankjes wilt doen dan is er niks aan de hand.

4. Alcohol bevat niks qua ‘goede’ voedingsstoffen. 

Je moet je goed bedenken dat alcohol niks qua goede voedingsstoffen bevat. Zo bevat het 7 kcal per gram en gaat dat dus best hard in jouw calorie inname. Zorg er dus voor dat jij jouw voeding hierop aan past als je niet wilt aankomen in gewicht. Als je juist wilt afvallen kan het handig zijn om de juiste keuzes te maken. Hieronder enkele tips.

 1. Minimaliseer vetten en koolhydraten overdag. Vet bevat 9 kcal per 1 gram, dit kan snel flink gaan meetellen in jouw totale calorie inname.
 2. Begin later op de dag met eten. Als je later op de dag begint met eten heb je meer calorieën over voor in de avond waardoor de hoeveelheid calorieën aan alcohol niet gelijk voor een overschot zullen zorgen.
 3. Eet een eiwitrijke en vezelrijke maaltijd. Eiwitten zijn uiteraard erg belangrijk voor spierherstel en het opbouwen van spieren. Vezels en eiwitten zullen zorgen voor een voller gevoel waardoor je minder honger zult hebben.
 4. Mix jouw alcohol met zero dranken. Zero dranken bevatten meestal geen of bijna geen calorieën. Hierdoor krijg je niet onnodige extra calorieën binnen.
 5.  Zorg dat je zo snel mogelijk dronken wordt (als dit het doel is). Hierdoor kost het en minder geld, maar zal je ook minder calorieën binnenkrijgen.
 6. Beweeg extra overdag. Extra verbranden zorgt voor meer calorieën die je over hebt om deels te spenderen aan alcohol.

Uiteraard als je maar 1/2 drankjes neemt dan is dit ook niet van toepassing en zal het ook bijna geen gevolg hebben voor jouw spiermassa. Alleen niet altijd blijft het hierbij en dan zijn deze tips zeker handig.

Alcohol en fitness zorgt alcohol voor minder spiermassa blog

5. De trainingen erna kunnen niet heel goed gaan.

Houdt er rekening mee dat jouw trainingen na echt flink drinken niet altijd geweldig kunnen gaan. Het kan zelfs zijn dat je natuurlijk niet eens in staat bent om te gaan trainen. Luister dan ook extra goed naar je lichaam en kijk op de dag zelf goed hoe jij je voelt. Een extra dag rusten kan geen kwaad, zeker als je zowel mentaal en fysiek niet in staat bent om een inspanning te leveren.

Hoe zorg je zelf voor een balans tussen alcohol en fitness?

Veel mensen vinden het lastig om hier de juiste balans in te vinden die bij hun past. Ze twijfelen nog vaak of dit nou spiermassa opbouwt of afbreekt. Alcohol zelf breekt dus niet perse direct spiermassa af, maar heeft wel invloed op de processen die kunnen zorgen voor spieropbouw. Hierdoor kan het zijn als je zelf niet de juiste aanpak hiervoor hebt dat je uiteindelijk wel een stuk minder resultaat behaald. Als je echt het maximale uit je lichaam wilt halen dan zal alcohol op fysiek vlak ieder geval niks toevoegen, maar op social vlak natuurlijk wel.

Alcohol en fitness blog

Hoe kan je dit aanpakken als je alcohol en fitness wilt combineren?

 1. Train minimaal 2-6 keer per week.
 2. Train alle spiergroepen minimaal 2x per week.
 3. Eet de hele week genoeg eiwitten (1.8-2.0 gram per kg lichaamsgewicht, vegan soms tot 2.2 gram per kg).
 4. Let op de rest van je macro’s (koolhydraten en vetten).
 5. Drink genoeg water.
 6. Probeer alcohol vooral alleen in het weekend te nuttigen, hierdoor ben je niet de hele week door aan het drinken.
 7. Zorg voor voldoende rust. Slapen is herstellen en groeien. Op de dagen dat je niet drinkt is het belangrijk dat je dit optimaal doet (elke dag in principe).
 8. Zorg voor weinig stress. Stress kan veel invloed op jouw spiermassa en keuzes. Veel stress in combinatie met alcohol is vaak niet heel handig. Zorg ervoor dat je een redelijk laag stress level hebt de rest van de week.

Alcohol en fitness blog julius

Conclusie

Alcohol heeft dus niet altijd direct invloed op jouw spiermassa, maar als dit teveel is dan zal het erg lastig worden. Het wordt dan steeds lastiger om de juiste keuzes te maken die zorgen voor meer spiermassa. Probeer dus een mooie balans te vinden als jij graag een drankje doet. Als je de hele week moet herstellen van het weekend zal het lastig worden om goed genoeg te trainen tijdens jouw week.

Nu jij weet hoe je alcohol en fitness kunt combineren. Kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram

Related Posts

One Comment

 1. Van Mossevelde Brian
  jun 24, 2021

  Mooi artikel 👌

Leave a Comment

Your email address will not be published.