7 tips om beter met tegenslagen om te gaan

7 tips om beter met tegenslagen om te gaan

Ben jij benieuwd naar 7 tips om beter met tegenslagen om te gaan?

Bijna iedereen heeft er wel eens last van. Het zit even tegen, je voelt je niet lekker en alles lijkt verkeerd te gaan. Veel mensen denken vaak dat zij de enige zijn die hier last van hebben, maar eigenlijk heeft iedereen hier wel eens last van. Het grote verschil is vooral dat sommige mensen een andere blik hebben op tegenslagen als anderen. Aan sommige dingen kan je niks doen, maar vaak wel op hoe jij er zelf op reageert. Als jij tegenslagen anders gaat zien of er ook van leert zal je er uiteindelijk zelfs iets aan hebben. In deze blog geef ik je 7 tips om beter met tegenslagen om te gaan.

Wat is een tegenslag?

Een tegenslag is een omstandigheid, gebeurtenis of situatie met negatieve gevolgen. Vooral wanneer ze door pech worden veroorzaakt of wanneer dit zo wordt ervaren. Als dezelfde tegenslag vaker gebeurd kan je jezelf afvragen of dit echt een tegenslag is of dat je iets gewoon anders moet aanpakken. Zoals ik hier boven al aangaf moet je soms kijken hoe jij op bepaalde situaties reageert.

1. Zie tegenslagen als een leermoment

Het is niet altijd makkelijk, maar een tegenslag hoeft niet altijd negatief te zijn. Als je openstaat om te leren, kan je er juist voor zorgen dat deze tegenslag de volgende keer niet meer voorkomt en dat je juist beter met de situatie kunt omgaan.

Je kan jezelf een paar vragen stellen:

  1. Was deze tegenslag echt pech of kon ik het zelf anders aanpakken?
  2.  Wat heb je kunnen leren uit dit moment?
  3.  Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit de volgende keer anders afloopt?
  4. Wat was mijn reactie in deze situatie?

Zo kan je uit tegenslagen juist leermomenten halen en ervoor dat je sterker wordt als ervoor. Dit kan een proces dat tijd kost en bij niet elke tegenslag zal je dit zo kunnen zien. Alleen als je altijd maar denkt dat een tegenslag pech is dan groei je minder als persoon. Het is makkelijk om een externe factoor de schuld te geven van jouw eigen situatie. Zorg ervoor dat jij zelf het heft in handen neemt en dat jij durft te leren en te veranderen.

2. Tegenslagen zijn tijdelijk

Na regen komt zonneschijn en dit is ook met tegenslagen. Zonder tegenslagen zouden overwinningen minder waard zijn. Als je zoals ik net al zei tegenslagen kan draaien tot leermomenten, dan heb je eigenlijk vooral win momenten. Als je dus inziet dat het niet altijd zo kan gaan als jij wilt, maar dat jij wel controle hebt over hoe jij reageert op iets, ben je al een stuk verder. Ook dit is een leerproces en kost tijd.

3. Schrijf dingen op/van je af

Veel mensen blijven zitten met de negatieve gedachtes en gevolgen van tegenslagen. Als je dit maar in je gedachte blijft afspelen is het lastig om hier van af te komen. Een paar dingen kunnen hier goed bij helpen.

Een paar voorbeelden:

  1. Schrijf alles op. Doordat je dingen opschrijft kan het eerder jouw gedachte verlaten en kan je je weer focussen op andere dingen. Het kan ook een fijn gevoel geven als je dingen even kunt opschrijven.
  2. Ga sporten. Sporten kan erg helpen om jouw gedachtes te legen en even helemaal nergens aan te denken. Sporten kan je veel inzichten geven waardoor je beter met situaties kunt omgaan.
  3. Ga wandelen. Wandelen kan ervoor zorgen om je hoofd even leeg te maken en even tot rust te komen in de natuur. Dit is überhaupt al een hele goede manier van medicatie om af en toe even tot rust te komen.

4. Zoek hulp

Hulp zoeken is vaak een lastige stap, omdat je vaak denkt dat je alles zelf aan kunt en dat je zelf wel alles kunt veranderen. Uiteraard het kan zijn dat jij op jezelf kunt veranderen en leert om beter te kunnen omgaan met bepaalde situaties, maar voor veel mensen kan het helpen om iemand in te schakelen die mee kan kijken met de situatie en eventueel advies kan geven. Samen sta je altijd sterker als alleen en kan je ervoor zorgen dat je er sterker uitkomt als persoon. Ook kan het zijn dat degene waar jij hulp bij inschakelt al meer ervaring heeft met het omgaan van tegenslagen en daardoor jou bepaalde inzichten kan geven, waardoor jij sneller en beter met tegenslagen kan leren omgaan.

5. Zoom even uit

Hiermee bedoel ik mee te zeggen dat je soms even afstand moet nemen van de situatie. Als je net een tegenslag hebt gehad kan het lastig zijn om helder te denken en goed te reageren op de situatie. Soms kan het al helpen als je er een dagje niet naar kijkt en even probeert aan andere dingen te denken. Hierdoor kan het al zijn dat je anders kijkt naar de situatie als de dag ervoor.  

Als jij opzoek bent naar hulp met jouw voeding en training kunnen wij jou helpen om de gewenste resultaten te behalen. Samen met ons team hebben wij een online coaching methode ontwikkeld die jou perfect kan helpen.

6. Probeer te relativeren

Vaak is een tegenslag of een probleem in de gedachte veel groter dan dat het in de realiteit is. Probeer goed voor jezelf na te gaan of deze tegenslag echt zo groot is of dat het maar een klein hobbeltje is op de weg die jij wilt bewandelen. Zoals ik net al aangaf kan het soms lastig zijn om gelijk rustig en goed te reageren op een situatie, maar hoe vaker je dit meemaakt, hoe beter je hierop kunt reageren mits je niet probeert te leren van je ‘fouten’. 

7. Verander jouw mindset

Hier boven schreef ik al dat niet alle tegenslagen pech zijn maar dat het ook ligt aan hoe jij zelf handelt in bepaalde situatie. Je moet het zo zien. Positieve gedachtes trekken positieve dingen aan en negatieve gedachtes trekken negatieve dingen aan. Zo simpel werkt het eigenlijk. Dus als jij zelf veel positieve energie uitstraalt heb je een grotere kans dat jij ook veel positieve energie ontvangt. Als jij in staat bent dus om deze mindset te hebben zal het ervoor zorgen dat jij ook minder tegenslagen hebt en als je deze dan alsnog hebt dan weet je ze sneller om te zetten naar iets positiefs of als leermoment.

Conclusie

Tegenslagen horen er dus bij en iedereen heeft ze. Wel kan je er leren om er beter mee om te gaan waardoor je er veel van kunt leren en dit mee kunt nemen inde rest van je leven. Deze 7 tips om beter met tegenslagen om te gaan kunnen dus zeker helpen.

Nu jij 7 tips om beter met tegenslagen om te gaan weet. Kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram. In onze GF Academy kan je nog meer leren over training, voeding, stress en slaap. Dit is de nummer 1 plek om meer te leren over deze onderwerpen.

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.