6 voordelen van genoeg vetten eten

6 voordelen van genoeg vetten eten

Wil jij de voordelen weten van genoeg vetten eten weten?

In deze blog ga ik je de voordelen eten van genoeg vetten uitleggen. Vetten worden vaak gezien als iets dat moet worden vermeden, vooral tijdens het afvallen. Dit is verre van nodig en kan soms ook zorgen voor juist minder resultaat. Vetten hebben veel voordelen en zullen er zeker niet voor zorgen dat je ‘vetter’ wordt. Je wordt alleen zwaarder door meer calorieën in te nemen dan jij nodig hebt en daar bij niet genoeg te verbranden. Genoeg vetten binnenkrijgen kan soms lastig zijn, zeker tijdens het afvallen. Dit komt doordat 1 gram vet 9 calorieën bevat. Dit telt dus snel op en zal je goed moeten indelen in jouw voedingspatroon. In deze blog ik ga ik je de voordelen van genoeg vetten eten uitleggen.

Wat zijn vetten?

Vetten zijn een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Er bestaat verzadigd en onverzadigd vet.

Bestaan er ‘slechte’ vetten?

Vaak worden vetten ingedeeld in goed en slecht. Ook ‘goede’ vetten bevatten veel calorieën waardoor deze bijvoorbeeld niet beter helpen bij het afvallen. Wel bevatten sommige vetten wel meer voedingsstoffen dan anderen. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen:

  1. Verzadigde vetten zitten veel in dierlijke producten, zoals vet vlees en volle melkproducten en volvette kaas. 
  2. Onverzadigde vetten zijn ‘goed’ vet. Deze vetten zijn te vinden in plantaardige oliën, zoals olijf-, zonnebloem- koolzaad- en lijnzaadolie en in producten die hiervan zijn gemaakt, zoals smeerbare margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadproducten. Daarnaast kun je ze ook halen uit noten en vette vis. Onder de onverzadigde vetten vallen ook de welbekende essentiële vetten Omega 3 en 6. Onverzadigde vetten hebben een positief effect op je lichaam: ze verlagen namelijk het slechte cholesterol in je lichaam.
  3. Transvetten ook wel bekend als transvetzuren, zijn een type vet dat in kleine hoeveelheden voorkomt in verschillende voedingsmiddelen. Ze staan bekend als “slecht” omdat ze, net als verzadigde vetten, het LDL cholesterol in het bloed kunnen verhogen.

Veel mensen denken dat je vooral vet 1 en 3 moet vermijden, maar voornamelijk 3 zou je moeten proberen te beperken in jouw voedingspatroon. Transvetten kan je vooral vinden in gebak, koek en bladerdeeg producten.

Hoeveel vet moet je innemen?

Er wordt vaak aangeraden om 0.8-1 gram vet per kilo lichaamsgewicht te nemen. Dit betekent dus als je 80kg weegt dat je tussen de 64 en 80 gram per dag kunt nemen. Elk lichaam reageert anders op een bepaald hoeveelheid vet in hun voedingspatroon. Kijk dus vooral wat er bij jou past en waar jij voor jouw gevoel het meeste resultaat mee behaald.

voordelen van vetten eten

Hieronder enkele voordelen van genoeg vetten eten.

1. Vetten kunnen helpen bij verhogen van jouw testosteron levels.

Testosteron is een hormoon die erg belangrijk is bij het opbouwen van spiermassa. Als jij op natuurlijke wijze jouw testosteron wilt boosten kan het eten van genoeg vet zeker helpen. Testosteron draagt ook bij het herstel, motivatie en jouw libido. Hier laten dus veel mensen al veel liggen omdat ze bang zijn dat als ze vetten eten dat ze ‘vet’ worden. Je wordt niet vet van een bepaald product of macronutriënt, alleen van een te groot calorie-overschot. Spiermassa opbouwen kost erg veel tijd. Niet iedereen heeft een even hoog testosteron level en daarom kan vetten eten erg bijdragen in het krijgen van meer resultaat en dus ook meer spiermassa.

vetten eten voordeel

2. Beter opnemen van vitamines.

Dat jouw lichaam vitamines goed kan opnemen is natuurlijk erg belangrijk. Dit heeft invloed op jouw eigen gemoedstoestand. Vitamine A,D, E en K zijn vet oplosbare vitamines. Je vindt ze in producten zoals noten, zaden of bijvoorbeeld avocado. Zo zie je dat de juiste hoeveelheid vetten eten ook erg kan helpen bij andere processen in het menselijk lichaam.

transformatie rhashdith giavarrafitness

Als jij maximale resultaten wilt behalen met jouw lichaam dan is een goed plan van aanpak erg belangrijk. Ons team heeft een manier van online coaching ontwikkeld waardoor jij samen met ons op afstand jouw doel kunt behalen.

3. Hormonen beter in balans (vaak ook bij vrouwen)

Vrouwen zijn vaak iets banger om genoeg vet te eten omdat ze denken dat vet een ‘dikmaker’ is. Hierdoor krijgen ze vaak te weinig vetzuren binnen. Ook gaan ze soms extreem afvallen waardoor ze in het algemeen te weinig calorieën binnenkrijgen. Hierdoor kunnen jouw hormonen uit balans raken en ook bijvoorbeeld jouw menstruatie anders verlopen dan normaal. Voeding heeft dus ook een extreme invloed op jouw menstruatie. Vaak als vrouwen te weinig eten of bijvoorbeeld toewerken naar een bodybuild wedstrijd zullen ze hier in aanraking mee komen. Het kan dan zijn dat menstruatie uit blijft. Dit komt doordat jouw lichaam erg van slag is van het tekort aan voedingsstoffen.

vetten eten blog

4. Goed voor de algehele gezondheid.

Zoals ik net al zei krijgen mensen vaak te weinig vetzuren binnen. Dit worden ‘essentiële vetzuren’ genoemd. Dit zijn de omega-3 en 6 vetzuren. Veel mensen krijgen hier te weinig van binnen en zeker als ze extreem aan het afvallen zijn want dan krijgen ze vaak in het algemeen te weinig calorieën binnen, waardoor het vet doel meestal niet wordt gehaald. Het toepassen van de juiste supplementen kan hier dan eventueel bij helpen. 

5. Vet verlaagd het risico op hart- en vaatziekten.

Je wilt ziekte natuurlijk liever voorkomen dan genezen. Vetzuren kunnen helpen bij het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten. Dit zou in het algemeen al een mooie reden kunnen zijn om op jouw vet inname te gaan letten.

vetten eten blog

6. Helpt bij het verminderen van ontstekingen.

Een voedingspatroon met veel enkelvoudige onverzadigde vetzuren kan erg helpen bij het verminderen van ontstekingen. Als je ook erg druk bent krachttraining is het verminderen van ontstekingen erg belangrijk. 

Conclusie

Vetten zijn dus belangrijk voor het behalen van jouw doelen, maar ook voor jouw algehele gezondheid. Zorg er dus voor dat je ieder geval niet te weinig vet binnenkrijgt en wees ook vooral niet bang dat je ‘dik’ wordt van eten met veel vetten, maar vergeet niet dat 1 gram vet 9 calorieën bevat waardoor het wel snel aantikt in jouw calorie-inname.

Nu jij de voordelen van genoeg vetten eten weet. Kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.