6 redenen waarom jij nog niet afvalt

6 redenen waarom jij nog niet afvalt

Wil jij de redenen weten waarom jij nog niet afvalt?

In deze blog leg ik 6 verschillende redenen uit waarom jij nog niet afvalt.

Veel mensen willen afvallen, maar toch lukt het vaak niet. Dit kan aan verschillende dingen liggen. Het belangrijkste gedeelte van afvallen is je voeding. Zodra je dit onder controle hebt kan je dingen gaan veranderen. Zodra je bewust bent van je huidige acties kan je pas gaan veranderen. Helaas lukt het niet nog niet iedereen om succesvol af te vallen.

Hieronder leg ik de redenen uit waarom jij nog niet afvalt.

1. Je bent niet in een calorietekort.

Het belangrijkste als het om afvallen gaat is een calorietekort. Dit betekent dat jouw lichaam minder energie binnenkrijgt dan het op dat moment nodig heeft. Hierdoor zal je gaan afvallen. Een tekort in calorieën kan je creëren door of minder calorieën te eten of door juist meer te gaan bewegen. Met sporten verbrand je geen vet, maar verbrand je calorieën. Veel mensen denken dat ze in een calorietekort zijn maar vaak zijn ze dat niet. 

Hoe kan je ervoor zorgen dat je echt weet dat je in een calorietekort zit?

  1. Zorg ervoor dat jij je caloriebehoefte weet. Deze kan je laten berekenen via ons of via internet een schatting vinden.
  2. Meet wat je eet. Veel mensen denken dat ze weten wat ze eten. Dit gaat vaak mis. Het is normaal dat dit misgaat, maar schatten is vaak niet winstgevend. 
  3. Houdt dit voor een tijd van ongeveer 1-2 weken aan en pas dit dan eventueel aan. Het is belangrijk dat je dit voor een iets langere tijd test, hierdoor weet je echt of dit jouw caloriebehoefte is.
  4. Houd je eten eens bij in een applicatie. Calorieën ‘tracken’ is iets dat kan helpen bij bewustwording. Hierdoor weet je echt wat er gebeurd en wat je precies in jouw mond stopt. Vanaf hier kan je dingen gaan aanpassen. Je hoeft dit niet voor altijd te doen, maar bewustwording kan erg helpen bij dit proces. 

afvallen giavarrafitness blog julius

2. Je hebt teveel last van de 5-2 verhouding.

Dit wil zeggen dat je doordeweeks erg serieus bezig bent met opletten, maar door het weekend laat je alle touwtjes los. Hierdoor kan het zijn dat je in 1 of 2 dagen je hele calorietekort voor de week hebt ‘verpest’. Je mag zeker in het weekend een beetje genieten, maar zorg ervoor dat jij dit in jouw caloriebehoefte hebt ingepland. Hierdoor is er niks aan de hand en kan jij lekker wat ‘losser’ eten. Eigenlijk zou je dit elke dag kunnen doen, maar dit kan ook soms een valkuil zijn als je té los gaat zijn dat je kleine foutjes gaat maken of dat je een aanpakt hebt die je eigenlijk niet kunt volhouden.

3. Je maakt gebruik van een ‘cheatday’.

Doordeweeks ben je erg serieus en 1 keer in de week wil jij jezelf helemaal verwennen. Als jij bijvoorbeeld een calorietekort van 300 calorieën hanteert en dit 6 dagen aanhoudt, betekent dit dat je een tekort van 1800 calorieën hebt opgebouwd. Als je dan op de zondag bijvoorbeeld helemaal los gaat en een pizza en Ben & Jerry pot ijs eet, ben je waarschijnlijk als nog aangekomen. Zorg dus voor een aanpak die jij kunt volhouden. Hoe meer restricties jij door de week hebt, hoe lastiger het soms is om in het weekend dit ook vol te houden. Ga voor een aanpak die jij altijd kunt volhouden en niet voor een streng ‘dieet’ hierdoor zal je jezelf ook veel te veel druk opleggen terwijl dit niet nodig is voor het afvallen.

waarom je nog niet afvalt giavarrafitness

4. Gezond eten is niet persé afvallen.

Veel mensen denken dat gezond eten gelijk staat aan afvallen. Dit is helaas totaal niet waar. Uiteraard ‘gezonde’ voedingsstoffen zijn in het algemeen beter voor het lichaam, maar zoals hierboven beschreven is een calorietekort leidend of je afvalt of niet. Zo bevatten ‘gezonde’ producten zoals noten, pindakaas en avocado erg veel calorieën en kan dit ook zeker leiden tot juist een calorie-overschot. Zorg dus altijd voor de juiste portie controle als je wilt afvallen. Alles is dus mogelijk alleen je moet wel goed de hoeveelheden in het oog houden.

transformatie iwan giavarrafitness

Als jij maximale resultaten wilt behalen met jouw lichaam dan is een goed plan van aanpak erg belangrijk. Ons team heeft een manier van online coaching ontwikkeld waardoor jij samen met ons op afstand jouw doel kunt behalen.

5. Je beweegt bijna niet.

Zonder sport of beweging kan je 100% afvallen. Alleen is een goede portie beweging ook erg goed voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Je kan je lichaam gaan vormen en je verbrandt natuurlijk extra calorieën. Als je helemaal niet beweegt zal jouw totale caloriebehoefte een stuk lager zijn en zal je lichaam ook soms niet veranderen zoals je wilt. Er zit een groot verschil tussen afvallen en vetverliezen. Afvallen is puur gewicht verliezen waarbij je lichaam niet altijd veranderd in de vorm die jij voor ogen hebt. Als je dit combineert met krachttraining zal je veel meer je lichaam kunnen veranderen in het lichaam dat jij zou willen hebben. Het is dus zeker aan te raden om ieder geval iets te bewegen tijdens het afvallen, hierdoor zal je je beter voelen, maar ook makkelijker meer resultaat kunnen behalen.

afvallen blog giavarrafitness

6. Je slaapt te weinig.

Slapen kan zorgen voor beter gewichtsverlies, maar door goed te slapen kan je overdag ook betere keuzes maken. Zo heb je twee hormonen die erg belangrijk zijn tijdens het maken van de juiste keuzes op het gebied van voeding. Ghreline is een hormoon dat betrokken is het bij het opwekken van het hongergevoel. Als je niet goed slaapt zal je meer honger ervaren. Waardoor het afvallen natuurlijk lastiger gaat zijn. Dan heb je nog leptine en dit is een hormoon die zorgt voor de verzadiging. Als je minder slaapt zal je minder snel verzadigd zijn. Zoals je hoort zorgt te weinig slaap dus eigenlijk voor domino effect tijdens het afvallen en maakt het alleen maar lastiger om succesvol af te vallen.

Conclusie

Afvallen ligt dus voornamelijk aan een calorietekort maar veel verschillende processen hebben invloed op de keuzes die jij dagelijks maakt. Zorg dus dat jij bewust bent van jouw patronen, hierdoor kan jij pas dingen gaan aanpassen en succesvol gaan afvallen.

Nu jij 6 redenen weet waarom jij nog niet afvalt. Kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram

Related Posts