5 tips om makkelijker in slaap te vallen

5 tips om makkelijker in slaap te vallen

Ben jij benieuwd naar 5 tips om makkelijker in te slaap te vallen?

Slaap is 1 van de belangrijkste dingen die er is. Niet alleen voor het herstellen van spieren, maar vooral voor jouw lichaam in het algemeen. Je moet het zien als het volledig opladen van je batterij. Als je beter en eventueel langer slaapt heb je vaak meer energie. Veel mensen willen wel een beter slaappatroon maar hebben soms moeite om in slaap te vallen. Dit ligt vaak aan de routines die ze voordat ze gaan slapen hebben. Hierdoor kan jij jezelf het lastiger maken om makkelijker in slaap te vallen. In deze blog ga ik je 5 tips geven om makkelijker in slaap te vallen. Als eerst ga ik nog even het belang van goede slaap uitleggen.

Wat is de functie van slapen?

Slapen zorgt ervoor dat het lichaam de nodige rust krijgt om volledig te herstellen. Je moet het zien als het opladen van je innerlijke batterijen. Als deze voor de helft zijn opgeladen kan je ook maar voor 50% presteren. Slaap is dus extreem belangrijk voor zowel in het dagelijks leven als in combinatie met het sporten. Als jij beter bent hersteld zal je en meer resultaat behalen en weer beter de aankomende inspanning aankunnen.

makkelijker in slaap vallen

Hoe belangrijk is slapen voor jouw voedingskeuzes?

Veel mensen weten dit niet maar de hoeveelheid slaap en de kwaliteit hiervan heeft erg veel invloed op zowel jouw voedingskeuzes als het doel dat jij hebt. Als je te weinig slaap zal je vaker meer honger hebben en minder snel een verzadigend gevoel hebben. Hierdoor kan bijvoorbeeld het afvallen een stuk moeilijker worden.

Heeft de hoeveelheid slaap invloed op jouw spieren?

Als je supercompensatie wilt realiseren, dit houdt in dat je jouw prestatievermogen wilt verbeteren, is herstel erg belangrijk. Doordat je jouw lichaam steeds meer belast moet het ook beter herstellen. Het meeste herstel vindt plaats tijdens jouw slaaptijd. Als je niet genoeg slaapt zul je dus ook niet maximaal herstellen. Waardoor je niet het maximale uit jouw herstel en volgende training zult hebben. Ook kan te weinig slaap ervoor zorgen dat jouw belastbaarheid een stuk om laag gaat waardoor je de training erna een stuk minder aan kunt en ook vatbaarder bent voor blessures. Als je slecht of te weinig slaapt kan het dus handig zijn om rustiger aan te doen en goed te luisteren naar jouw lichaam.

Nu je een paar gevolgen weet van te weinig slaap wil je natuurlijk tips om makkelijker in slaap te vallen. Hieronder 5 tips om makkelijker in slaap te vallen.

in slaap vallen zonder telefoon

1. Beperk te late cafeïne inname

Dit wisselt per persoon, maar veel mensen hebben hier last van. Cafeïne kan tot wel 5-6 uur doorwerken. Als je dus om 16:00 koffie neemt kan je dit rond 22:00 nog voelen. Dit kan zelfs langer duren dus oppassen met je inname hiervan kan erg helpen als je makkelijker in slaap wilt vallen. Ik zou zelf aanraden om vooral cafeïne in te nemen gedurende de ochtend en begin middag.

2. Zorg voor een donkere slaapkamer

Hoe donkerder de kamer is, hoe makkelijker je in slaap kan vallen. Hierdoor word je niet afgeleid door ander licht en laat je jouw lichaam merken dat je wilt gaan slapen. Het gebruik van een oogmasker kan ook helpen om het donker te maken als jouw slaapkamer op dit moment nog niet heel donker is. Als je de mogelijkheid hebt zouden rolluiken of verduisterende gordijnen kunnen helpen voor een donkere kamer.

slapen blog

3. Blauw licht voor het slapen minimaliseren

Veel mensen, waaronder ik zelf, zitten vaak voor het slapen nog op de telefoon, laptop of voor de tv. Deze schermen stralen blauw licht op. Dat blauwe licht blokkeert de productie van melatonine. Dit is je slaaphormoon die je nodig hebt om in slaap te vallen. Het kan al helpen om 30-60 minuten voordat je gaat slapen geen schermen meer te gebruiken. Sommige apparaten hebben speciale functies om het blauw licht te beperken. Jouw telefoon op ‘night shift’ modus zetten kan al erg helpen, hiermee krijg je minder blauw licht vanuit je telefoon.

Melatonine kan je ook als supplement gebruiken. Dit heeft veel voordelen ook om eerder in slaap te vallen.

Hieronder enkele voordelen die je van melatonine zou kunnen ondervinden:

  • Het levert een bijdrage aan het opwekken van slaap
  • Helpt bij het sneller in slaap vallen
  • Het bevordert de slaapbereidheid

4. Zorg voor een koude slaapkamer

Hoe gek het misschien ook klinkt, maar een koude slaapkamer kan bijdragen aan het sneller in slaap vallen. Ook kan het zijn dat je hierdoor dieper en rustiger slaapt. In een warme slaapkamer kan de aanmaak van melatonine remmen. Voor een goede nachtrust is de ideale kamertemperatuur rond de 18 graden.

beter slapen tips

5. Doe een meditatie of ademhalingsoefeningen.

Door ademhalingsoefeningen kan je jezelf makkelijker ontspannen. Veel mensen onderschatten meditatie, maar dit kan je erg tot rust brengen. Veel mensen hebben last van stress, meditatie kan helpen om dat los te laten en lekker te gaan slapen. Op internet zijn veel gratis slaapmeditaties te vinden.

Hieronder enkele voordelen van meditatie:
  • Het kan stress verlagen
  • Situaties loslaten, zodat je gaat ontspannen
  • Kan het geheugen verbeteren
  • Je kan minder eenzaam voelen
  • Het kan zorgen voor een verbeterde concentratie

Meditatie heeft dus niet alleen voordelen voor het in slaap vallen, maar ook voor andere situaties in het leven. Als je dit nu nog niet doet is het zeker een aanrader om te proberen.

tim transformatie

Als jij maximale resultaten wilt behalen met jouw lichaam dan is een goed plan van aanpak erg belangrijk. Ons team heeft een manier van online coaching ontwikkeld waardoor jij samen met ons op afstand jouw doel kunt behalen.

Conclusie

Een paar kleine veranderingen kunnen er dus voor zorgen dat je makkelijker in slaap kunt vallen. Beter slapen kan dus erg veel voordelen hebben en te weinig slapen veel nadelen. Zorg ervoor dat jij goed voor jezelf zorgt als je maximaal resultaat wilt en ook goed wilt herstellen.

Nu jij 5 tips om makkelijker in slaap te vallen weet. Kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram. In onze GF Academy kan je nog meer leren over training, voeding, stress en slaap. Dit is de nummer 1 plek om meer te leren over deze onderwerpen.

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.