5 redenen waarom voetballers krachttraining zouden moeten doen

5 redenen waarom voetballers krachttraining zouden moeten doen

Ben jij benieuwd naar 5 redenen waarom voetballers krachttraining zouden moeten doen?

Voetbal is een enorm populaire sport in de wereld. Vroeger was er weinig aandacht voor krachttraining in combinatie met voetbal. Tegenwoordig komt hier steeds meer aandacht voor. Dit komt omdat zowel de voetballers als de specialisten inzien dat krachttraining erg kan bijdragen in de prestaties van voetballers. Zelf kwam ik hier pas op latere leeftijd achter dat krachttraining heel veel invloed kan hebben op jouw prestaties, maar ook bijvoorbeeld voor het voorkomen van bepaalde blessures. Voetballers krijgen vaak blessures omdat hun spieren vaak niet goed genoeg ontwikkeld zijn. In deze blog ga ik 5 redenen uitleggen waarom voetballers krachttraining zouden moeten doen.

1. Blessures verminderen

Net als bij krachttraining zijn blessures het grootste struikelblok om vooruitgang te boeken met jouw ontwikkeling. Je voetbalt om beter te worden en plezier te hebben en niet om constant geblesseerd te zijn. Veel voetballers hebben regelmatig last van blessures dit kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder een paar voorbeelden waar het aan zou kunnen liggen.

  1. Erfelijkheid
  2. Ondergrond waar je op speelt
  3. Hoe erg je spieren zijn ontwikkeld
  4. Looptechniek/houding
  5. Schoeisel

Mensen die vaak blessures hebben zoeken niet altijd een permanente oplossing waardoor ze vaak weer een andere blessure oplopen. Krachttraining kan de oplossing zijn om jouw belastbaarheid te verhogen. Hierdoor kan je meer belasting aan. Met voetbal komt er ook veel belasting op bijvoorbeeld je knieën. Als je hier niks aan doet krijg je hier op oudere leeftijd vaak snel last van. Als je ervoor kiest om bijvoorbeeld de omringende spieren te verstevigen zal het lichaam sterker zijn. Dit zal dus ook zeker niet alleen voordelen bieden met betrekking tot blessures maar ook op jouw prestaties in het veld.

transformatie iwan giavarrafitness

Als jij maximale resultaten wilt behalen met jouw lichaam dan is een goed plan van aanpak erg belangrijk. Ons team heeft een manier van online coaching ontwikkeld waardoor jij samen met ons op afstand jouw doel kunt behalen.

2. Verbetering van schotkracht

Zoals ik net al aangaf kan voetbal ook de prestaties verbeteren. Het is erg belangrijk om genoeg kracht te hebben om te schieten of om bijvoorbeeld lange ballen te kunnen geven. Als jij meer kracht in je benen hebt zal je dit vaak makkelijker afgaan. Als jij je benen dus gericht traint met de juiste oefeningen kan je hier best wel snel progressie mee boeken. Zeker als je geen ervaring hebt met krachttraining kan je snel vooruitgang boeken. Hierbij is het ook belangrijk dat de spieren in de bovenbeen allebei goed zijn ontwikkeld. Vaak zie je dat vaak 1 gedeelte niet in verhouding is met de andere kant. Zorg dat je je zowel je hamstrings als quads genoeg aandacht geeft. 

voetbal en krachttraining

3. Duelkracht

Hoe ouder je wordt, hoe groter de tegenstander vaak wordt. Het ontwikkelen van extra kracht kan hierbij helpen om je goed te kunnen weren in duels. Uiteindelijk gaat het niet altijd om hoe groot iemand is, maar vooral hoe jij je lichaam inzet tijdens een duel. Ook is hier een bepaalde scherpte belangrijk bij, maar ook bijvoorbeeld explosief zijn. Tegenstanders zullen ook eerder ‘bang’ zijn als jij krachtiger lijkt en dit ook laat zien in duels. In een duel is niet alleen kracht belangrijk, maar ook een stuk balans. Tijdens een duel wordt je vaak deels uit balans gebracht door jouw tegenstander. Hier moet je dus in een korte tijd zorgen voor de juiste balans en kracht om je staande te houden en het duel te winnen. De pallof press zou een prima oefening kunnen zijn om hierin beter te worden. 

 

Is de plank hiervoor een goede oefening?

Niet echt. Planken is wel een goede oefening om op een statische manier je romp stijfheid te verbeteren. Maar dit is niet wat er gebeurd bij voetbal. Bij voetbal moet je snel reageren in een korte situatie.

4. Explosiviteit

Door explosieve krachttraining te doen kan je sneller op de eerste meters worden of bijvoorbeeld jouw sprongkracht verbeteren. Explosiviteit is een belangrijk onderdeel op het voetbalveld. Het gaat altijd om de kleine details. Sprongkracht kan je bijvoorbeeld verbeteren door ook goed je kuiten te trainen. Dit kan je bijvoorbeeld doen met one leg dumbbell calf raises. Het trainen van kuiten wordt vaak erg onderschat, maar dit is erg belangrijk.

5. Kan zorgen voor een langere ‘carrière’

Serieuze voetballers gaan steeds meer inzien dat voetbal niet alleen gaat om het voetbal zelf. Maar dat andere aspecten in het leven ook heel invloed kan hebben op jouw prestaties. Zo wordt er tegenwoordig ook steeds meer gelet op de voeding, maar ook op de kwaliteit en lengte van slapen. Je kan pas 100% presteren als je 100% fit bent. Voor minder serieuze voetballers is dit natuurlijk bijzaak. Maar als jij je een relatief lange carrière wilt hebben zal je goed voor je lichaam moeten zorgen. Veel mensen stoppen ook vroegtijdig omdat ze last hebben of krijgen van veel blessures. Als je al 1-3 keer per week aan krachttraining zouden doen, kan het al een stuk minder zijn. Door krachttraining zal je dus zowel minder blessures krijgen en je kan ook nog eens beter presteren. Dit lijkt mij een win-win situatie. 

Tip: Het is wel erg belangrijk dat er een juiste indeling komt tussen rust en prikkel. Als je meerdere keren per week voetbalt en ook aan krachttraining doet/wilt doen dan zal je moeten kijken naar de juiste belasting die past bij jouw belastbaarheid. Begin dan ook rustig en kijk wat voor jouw goed voelt. Meer doen is niet altijd beter. Een juiste balans is erg belangrijk om er op lange termijn nog steeds profijt van te hebben. 

Conclusie

Krachttraining heeft dus erg veel voordelen voor voetballers. Wel moet dit juist worden ingezet, anders kan dit lastig zijn om te combineren. Zorg ervoor dat jij de krachttraining gebruikt als verbetering voor jouw prestaties met voetbal. Als krachttraining teveel aandacht krijgt zal het soms ook prestaties kunnen verminderen. Het kan dus erg handig zijn om hulp in te schakelen van een specialist als jij dit effectief wilt combineren.

Nu jij 5 redenen weet waarom voetballers krachttraining zouden moeten doen. Kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram. In onze GF Academy kan je nog meer leren over training, voeding, stress en slaap. Dit is de nummer 1 plek om meer te leren over deze onderwerpen.

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.