5 redenen waarom jouw kuiten niet groeien

5 redenen waarom jouw kuiten niet groeien

Wil jij 5 redenen weten waarom jouw kuiten niet groeien?

In deze blog geef ik 5 redenen waarom jouw kuiten niet groeien. Kuiten zijn meestal de minst favoriete spiergroep van mensen die trainen. Dit komt omdat mensen denken dat er niet veel aan te veranderen is. Maar elke spier valt te veranderen als je er maar de juiste aandacht aan geeft. Als eerst gaan we het hebben over de kuiten in het algemeen.

Zijn genen belangrijk voor de vorm en grootte van de kuitspier?

Ja, maar niet dit zegt niet alles. Veel mensen schuiven een gebrek aan kuit ontwikkeling af op hun genen. Het is zeker genetisch bepaald hoe jouw kuitspier is aangehecht, maar je kan er zeker meer volume in krijgen en ook meer spiermassa. Zo kan je ook de spierkwaliteit van jouw kuitspieren verbeteren. 

Welke spieren zijn belangrijk tijdens het trainen van de kuiten?

De kuitspier bevat verschillende spieren, maar er zijn 2 spieren die je ook echt kunt zien. Dit zijn de gastrocnemius en de soleus. Hier kunnen we dan ook extra focus op leggen tijdens een training. De gastrocnemius is een bi-articulaire spier, dit betekent dat deze spier over twee gewrichten loopt. Extra focus op de gastrocnemius spier leg je vooral bij staande kuitoefeningen. Je kan hierbij denken aan de standing calf raise, smith machine calf raise of een one leg calf raise. Extra focus op de soleus leg je vooral met zittende oefeningen. Zo kan je denken aan een seated calf raise met of dumbbells of bijvoorbeeld in een calf raise machine. Hieronder geef ik je 5 redenen waarom jouw kuiten niet groeien.

kuiten trainen blog fitness giavarrafitness

1. Je traint je kuiten niet zo intensief als bijvoorbeeld jouw borst.

Als je iets wilt laten groeien moet je het aandacht geven. Niks groeit vanzelf. Als je dus echt grotere kuiten wilt hebben/krijgen moet je er meer aandacht aan geven. Je kan jezelf afvragen train ik mijn kuiten net zo hard als de rest van mijn lichaam. Als dit antwoord ‘nee’ is dan heb je genoeg werk te doen. Ga het trainen van je kuiten zien als een uitdaging, het afschuiven op jouw genen is makkelijk en simpel. Als deze spieren achterlopen kan je ze ook voor aan jouw training doen. Ook is het makkelijk om af en toe wat losse setjes te doen. Zo kan dit tijdens een andere training maar ook op bijvoorbeeld de trap. Dit klinkt misschien raar, maar er zijn genoeg opties om te kijken naar oplossingen in plaats van alles af te schuiven op genen.

5-redenen-waarom-jouw-kuiten-niet-groeien

2. Je maakt niet gebruik van de volledige range of motion

Zoals je misschien al weet is het gebruiken van een effectieve veilige range of motion erg belangrijk voor meer spiermassa. Zo is het dus voor grotere kuiten ook erg belangrijk dat je de hele spier traint. Zo is het bij een calf raise belangrijk dat je helemaal omhoog komt en bovenin even vasthoudt op het zwaarste punt en daarna de rek er zo goed mogelijk probeert op te brengen. Dit doe je door gecontroleerd en redelijk sloom naar beneden te zakken. Veel mensen trainen ook hun kuiten op de grond. Dit is erg zonde omdat je dan de helft van de beweging niet uitvoert. Zorg er altijd voor dat je op een verhoogde positie staat. Dit kan dus zijn op een bankje, maar ook op een step of de trap. De opwaartse fase is net zo belangrijke als de neerwaartse en dit wordt nog vaak niet effectief uitgevoerd. 

3. Je hebt niet de juiste kennis van de anatomie van de kuitspieren.

Zoals ik hierboven al aangaf zijn de spieren die je voornamelijk traint de gastrocnemius en de soleus. Dit kan je dus ook verwerken in je training. Door een staande en zittende te combineren. Als je geen focus op je kuiten wilt leggen is dit niet persé nodig, maar voor een volledige look is het altijd goed om beiden spieren goed aan te pakken. Sterkere en beter ontwikkelde kuiten kunnen ook weer helpen bij andere dingen. Zo kan het helpen met je sprongkracht, maar ook zorgen voor een completer en ‘mooier’ fysiek. 

transformatie iwan giavarrafitness

Als jij maximale resultaten wilt behalen met jouw lichaam dan is een goed plan van aanpak erg belangrijk. Ons team heeft een manier van online coaching ontwikkeld waardoor jij samen met ons op afstand jouw doel kunt behalen.

4. Je traint je kuitspieren niet vaak genoeg.

Voor groei/meer spiermassa is de frequentie erg belangrijk. Minimaal 2 keer per week zou ik aanraden om jouw kuiten intensief te trainen. Het aantal sets en herhalingen die je moet doen ligt vooral aan jouw niveau en hoe hoog jouw belastbaarheid is, maar ook in hoeverre je aandacht aan de kuiten wilt geven. Vaak worden de kuitspieren niet of 1 keer per week een paar setjes getraind, dit zal waarschijnlijk zorgen voor weinig tot geen verschil in de zichtbare ‘look’ van jouw kuitspieren. Zelf heb ik mijn kuiten wel eens 3-5 keer per week getraind en ik zag hier zeker verschil in. De juiste verhouding tussen rust en prikkels is hierbij wel erg belangrijk.

Naast de frequentie is de consistentie hierin erg belangrijk. Als je iets wilt laten groeien moet je dit voor lange tijd doen. 1-2 weken je kuiten intensief trainen zal waarschijnlijk weinig verschil geven. Probeer het voor maanden/jaren vol te houden om jouw kuiten intensief op de juiste manier te trainen en dan zal er zeker verschil in komen.

kuiten trainen blog

5. Je vindt het lastig om jouw kuiten aan te spannen.

Mind muscle connectie is iets dat je moet ontwikkelen. Soms kan dit lastig zijn in het begin. Ook al betekent meer mind muscle connectie niet altijd dat je iets beter voelt. Het goed en juist aansturen van je spieren kan altijd extra helpen bij het groeien van jouw spieren. Bij het uitvoeren van kuitoefeningen kan het helpen om bovenin even 1-3 seconden vast te houden en dan pas rustig te zakken. De fase van rustig zakken kan je ook extra sloom uitvoeren. Probeer niet alles te snel te willen en ga voor gecontroleerde effectieve herhalingen. 

Conclusie

Genen hebben dus zeker invloed op je spiergroei en potentie van groeien, maar dit betekent niet dat je spieren niet kunnen groeien of kunnen verbeteren. Dit geldt dus ook voor de kuiten. Als jij betere kuiten wilt kan jij betere kuiten krijgen alleen dan moet je wel de juiste aanpak hebben. 

Nu je 5 redenen weet waarom jouw kuiten niet groeien. Kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.