5 redenen om een deload week te nemen

5 redenen om een deload week te nemen

Ben jij benieuwd naar 5 redenen om een deload te nemen?

Veel mensen blijven constant doorgaan en nemen weinig rust. Ze denken dat altijd maar doorgaan beter is voor hun vooruitgang. Dit is niet perse waar. Er zijn genoeg redenen om een deload te nemen. Dit hoeft niet perse alleen op sportgebied te zijn. Dit kan ook op andere gebieden zijn. In deze blog ga ik je uitleggen wat een deload is, hoe je het kunt toepassen en wat redenen kunnen zijn om het zelf toe te passen.

Wat is een deload?

Tijdens een deload week ga je de intensiteit van je trainingen verlagen. Meestal wordt er verlaagd naar 40-60% van je One Rep Max(1RP). Je doet dus een stuk minder als normaal. Het woord ‘deload’ zegt het eigenlijk al, het verlagen van de lading die je op je lichaam brengt. Een deload kan je op verschillende manieren doen. Hieronder een paar voorbeelden.

  1. Zoals hierboven besproken, ga je wel trainen maar verlaag je de intensiteit naar 40-60% van je 1RM.
  2. Je doet een hele week niks (rust week)
  3. Je doet een plaatselijke deload. Hiermee bedoel ik dat je op een bepaalde gedeelte van je lichaam een deload gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je wat pijntjes hebt in je schouder, dat je alsnog normaal jouw benen kunt belasten.

Wanneer zou je een deload kunnen doen?

Sommige mensen vinden het lastig om te besluiten wanneer zij een deload kunnen gebruiken. Dit is ook lastig, omdat je lichaam vaak meer kan dan je denkt. In principe kan je zowat altijd doorgaan, maar zoals ik net al aangaf zal dat vaak minder resultaat opleveren. Hieronder 5 redenen om een deload te nemen.

Deload-week-trainen-sporten

1. Minder kans op blessures.

Zoals jullie weten zijn blessures de grootste boosdoeners voor vooruitgang. Als jij voor langere tijd serieus aan het trainen bent, kan het zijn dat je kleine pijntjes krijgt. Dit kan deels liggen aan de uitvoering bij bepaalde oefeningen, maar ook cumulatieve ophoping van stress op je lichaam. Als je week in, week uit traint kan het zijn dat de stress in je lichaam ophoopt tot een bepaalde hoogte waardoor je kleine pijntjes gaat voelen of minder energiek bent. Een deload kan dan een mooie week zijn om even de ‘load’ op je lichaam te verlagen en een beetje tot rust te komen.

2. Je voelt dat je op een plateau zit.

Niemand gaat altijd vooruit, laat dat helder zijn. Soms kan je aan van alles merken dat je veel van je lichaam vraagt. Zo kunnen workouts zwaarder aanvoelen, kan je je minder energiek voelen of kom je bijvoorbeeld niet echt verder. Een weekje deloaden of helemaal rusten kan dan geen kwaad. Veel mensen onderschatten de kracht van goede rust. Hierdoor kan het zelfs zijn dat je erna sterker terugkomt. Zie een deload week dus niet als iets slechts, maar als een periode waarin je jouw lichaam de nodige rust geeft en gunt.

krachttraining deload blog GF

Als jij opzoek bent naar hulp met jouw voeding en training kunnen wij jou helpen om de gewenste resultaten te behalen. Samen met ons team hebben wij een online coaching methode ontwikkeld die jou perfect kan helpen.

nicholas transformatie

3. Je hebt veel last van je gewrichten.

Pijntjes en blessures worden vaak veroorzaakt door het hebben van een verkeerde houding, maar ook het verkeerd uitvoeren van oefeningen. Als je dit week in week uit doet, kan het zijn dat je last gaat krijgen van je gewrichten. Zo hebben veel mensen last van hun schouders, knieën of bijvoorbeeld hun onderrug. De beste oplossing voor deze kwestie is vooral het veranderen/verbeteren van jouw uitvoering. Maar voor korte termijn kan een deload helpen. 

Deload week blog giavarrafitness

4. Je hebt geen plezier meer in het trainen.

Plezier hebben is erg belangrijk tijdens het trainen. Als je iets leuk vindt houd je het makkelijker vol en wil je het ook vaker doen. Als je weken lang achter elkaar bezig bent, kan het fijn zijn om soms even niks ermee te hoeven doen. Zo kan je zowel mentaal als fysiek even rusten. Tijdens een deload week kan je even iets heel anders doen. Als je even geen plezier meer hebt zou ik zelf aanraden om gewoon even een weekje niks te doen. De intensiteit verlagen heeft dan niet altijd zin, omdat je gewoon niet zoveel zin meer hebt om te trainen. Meestal na een weekje ‘rusten’ zie je het wel weer zitten om te sporten. Als dat niet zo is dan zou ik je afvragen of je wel dingen aan het doen bent die je echt leuk vindt. Je hoeft trainen niet het leukste te vinden wat er is, maar als je er elke keer tegenop kijkt dan kan je vaak beter wat anders doen. Er zijn genoeg manieren om te bewegen en om aan je lichaam te werken.

5. Je hebt een ‘drukke’ week/vakantie.

Veel mensen hebben het voor hun gevoel erg druk. Druk komt vaak in samenhang met stress. Teveel stress op het lichaam is niet goed, dit zal ervoor zorgen dat jouw lichaam überhaupt minder belastbaar is. Hier moet je dus goed mee oppassen. Een deload week kan je vaak ook goed invoeren tijdens een drukke tentamen week of een week waarin je veel afspraken hebt. Zo kan je je volledig focussen op de studie of het werk en kan je even een weekje rusten van het sporten. Natuurlijk wisselt dit per persoon en vinden sommige mensen het juist fijn om even afleiding te zoeken. Dit kan erg goed met trainen. Wees er wel altijd van bewust dat jouw lichaam vaak minder belastbaar is tijdens een stressvolle periode. Voor jezelf kan je bijvoorbeeld eens nagaan hoe jij je voelt tijdens de vakantie in vergelijking met een drukke tentamen week. Vaak halen mensen in de vakantie meer resultaten omdat ze dan minder stress ervaren. 

GF blog intensiteit deload julius giavarra

Vakantie

Een vakantie kan ook vaak een mooie gelegenheid zijn om even te deloaden. Dit kan zowel op verschillende manieren. Of je doet wat minder, of je gaat bijvoorbeeld maar 3x trainen. Ook kan je tijdens de vakantie helemaal niet trainen. Het is maar wat jezelf fijn vindt. Ik zelf vind het geweldig om op vakantie nieuwe sportplekken te ontdekken. Dus ik zelf doe nooit een deload op vakantie, maar dit is wel het perfecte moment om even niet aan trainen te denken.

Conclusie

Een deload week kan dus zeker nut hebben als je het even een week rustiger aan wilt doen of als je merkt dat jouw lichaam er eigenlijk om vraagt. Probeer het goed in te passen in je schema en ook echt tot rust te komen. Hierdoor kan je de week erna weer extra ervoor gaan.

Nu jij 5 redenen om een deload te nemen weet. Kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram. In onze GF Academy kan je nog meer leren over training, voeding, stress en slaap. Dit is de nummer 1 plek om meer te leren over deze onderwerpen.

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.