5 nadelen van weinig koolhydraten eten

5 nadelen van weinig koolhydraten eten

Ben jij benieuwd naar 5 nadelen van weinig koolhydraten eten?

In deze blog leg ik 5 nadelen van weinig koolhydraten eten uit. Al jaren lang worden koolhydraten gezien als de boosdoener dat mensen te zwaar zijn. Is dit logisch? Ja en nee. In het algemeen eten mensen vooral te veel calorieën en bewegen ze te weinig. Vooral het bewegen is bij mij veel mensen een probleem. Tegenwoordig zit iedereen alleen maar en daarom zeggen veel mensen ook wel dat zitten het nieuwe roken is. Wel zijn koolhydraten vaak iets waar mensen te snel te veel van nemen dus dat is natuurlijk wel iets wat er voor kan zorgen dat je teveel binnenkrijgt. Maar koolhydraten hebben ook genoeg voordelen en zijn bijvoorbeeld een brandstof voor het lichaam. In deze blog leg ik je 5 nadelen van weinig koolhydraten eten uit.

Wat zijn koolhydraten?

Suiker, zetmeel en vezels zijn vormen van koolhydraten in onze voeding. Ze zorgen voor energie en zijn een soort van brandstof voor het lichaam.

Voorbeelden van producten waar bijvoorbeeld koolhydraten in zitten:

  1. Pasta
  2. Brood
  3. Aardappelen
  4. Havermout
  5. Fruit

Word je er dik van?

Je wordt er zeker niet dik van. Ze geven je energie gedurende de dag. Je wordt alleen zwaarder door een calorieoverschot. Niet door een bepaald product. Zoals ik net al aangaf eten mensen wel snel te veel koolhydraten. Zo eet je snel een extra portie rijst of pasta. Dit kan aardig aantikken in de hoeveelheden koolhydraten die je binnenkrijgt op een dag.

Moet je minder koolhydraten eten tijdens het afvallen?

Om af te vallen heb je niet minder koolhydraten nodig. Je valt af door een calorietekort. Wel is het vaak makkelijker om te zakken in koolhydraten. Je eiwitten en vetten blijven zowel tijdens het aankomen of afvallen vaak gelijk. 

Voordelen van genoeg koolhydraten eten

1. Ze zijn erg belangrijk als je aan krachttraining doet

Als je aan krachttraining doet is het eten en aanvullen van je koolhydraten erg belangrijk. Als je gaat trainen raken je glycogeen voorraden leeg dus dan het erg effectief zijn om na je training direct koolhydraten in te nemen. Als je dus weinig of geen koolhydraten eet wordt dit lastig. Het kan erg handig zijn om je maaltijden vooral ook goed te verdelen voor en na je training. Dit zijn vaak de belangrijkste momenten van eten. Zeker als je een tijdje minder eten of bijvoorbeeld in een calorietekort zit.

2. Koolhydraten geven je energie

Het lichaam kan energie krijgen van verschillende dingen, maar koolhydraten kunnen hier zeker handig voor zijn. Met koolhydraten kan je makkelijk het energie level aanvullen. Ook houden ze je vaak scherp en gefocust.

3. Ze passen in een ‘gezond’ voedingspatroon

Zelf ben ik geen fan van voedingspatronen met restricties omdat dit vaak voor meer ellende zorgt dan dat het oplevert. Als je gewoon van alles een beetje eet en dit in balans houdt dan krijg je vaak het meeste resultaat en ook resultaat dat je echt kunt volhouden. Vaak bij koolhydraat arme diëten vallen mensen in het begin vaak veel af (vaak ook vocht) en daarna lopen ze vast. Het is ook erg lastig om de rest van je leven bijvoorbeeld geen koolhydraten te eten. Dit is ook totaal niet nodig dus dan lijkt het mij onnodig om dit niet te doen. 

Nu wij wat dingen over koolhydraten hebben besproken gaan wij het hebben over 5 nadelen van weinig koolhydraten eten.

1. Niet optimaal voor spieropbouw

Zoals hierboven al beschreven kan je je glycogeen voorraden perfect aanvullen met koolhydraten. Als je ze dus niet eet kan het lastiger worden om makkelijk spieren op te bouwen. Dit is vaak dus geen goede combinatie. Ook geven ze vaak energie en brandstof om beter te trainen en te herstellen. Beperk je dus niet in bepaalde dingen als het niet nodig is.

2. Je kan je erg moe voelen

Zoals al vaker aangegeven zijn koolhydraten een bron van energie en kan het ook helpen bij bepaalde hersenfuncties. Veel mensen die weinig koolhydraten eten ervaren vaak in het begin meer moe te zijn en minder concentratie. In principe kan het lichaam wel zonder koolhydraten en kan je ook energie uit andere dingen halen, maar voor het dagelijks leven is het zonde om te weinig te eten.

3. Je bent vaak minder actief

Als je een actieve leefstijl hebt kan het al helemaal niet handig zijn om koolhydraten weinig te of te skippen. Deze kunnen zorgen voor constante aanvulling van energie. Als je bijvoorbeeld een actieve baan in de bouw hebt eet je vaak meer koolhydraten voor meer energie en om de dag goed vol te kunnen volhouden.

4. Het lijkt alsof je afvalt

Als je weinig koolhydraten eet zal je minder vocht vasthoudt. Hierdoor kan het lijken alsof je veel kg’s verliest, maar dit is dus geen vet. Veel mensen denken dus dat erg werkt als ze willen afvallen, maar dit is echt niet nodig. Na een tijdje ga je deze koolhydraten juist missen en val je vaak weer in oude patronen.

5. Je krijgt vaak meer ‘cravings’

Als je bepaalde dingen schrapt uit je voedingspatroon krijg je er later een stuk meer zin in. Hierdoor kunnen bepaalde ‘cravings’ ontstaan. Dit gebeurd uiteraard super vaak. Daarom gaf ik ook aan dat je het beste niks kunt kunt schrappen uit je voedingspatroon hierdoor kan je het voor een lange periode volhouden en misschien wel voor de rest van je leven.

Als jij opzoek bent naar hulp met jouw voeding en training kunnen wij jou helpen om de gewenste resultaten te behalen. Samen met ons team hebben wij een online coaching methode ontwikkeld diejou perfect kan helpen.

transformatie iwan giavarrafitness

Conclusie

Koolhydraten weinig eten heeft dus niet veel voordelen, het kan wel af en toe worden ingezet. Dit kan bijvoorbeeld bij een wedstrijdprotocol om vocht af te drijven, maar in het dagelijks leven is het bijna voor niemand handig.

Nu jij 5 nadelen van weinig koolhydraten eten weet. Kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram. In onze GF Academy kan je nog meer leren over training, voeding, stress en slaap. Dit is de nummer 1 plek om meer te leren over deze onderwerpen.

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.