10 tips voor mensen die net starten in de sportschool

10 tips voor mensen die net starten in de sportschool

Ben jij benieuwd naar 10 tips voor mensen die net starten in de sportschool?

De eerste keer naar de sportschool gaan kan erg spannend zijn. Dit vond ik ook. Toen ik begon in de sportschool had ik geen idee waar ik moest starten. Hierdoor was het eigenlijk al gelijk een stuk minder leuk om er te zijn en had ik geen idee wat ik moest doen. Met deze tips wil ik jou wat helpen zodat je met een beter idee naar de sportschool gaat. Ik ga je 10 tips voor mensen die net starten in de sportschool uitleggen.

1. Begin rustig

Dit is af en toe lastig voor sommige mensen. Als mensen starten willen ze vaak zo snel mogelijk resultaat. Hierdoor denken ze dat ze gelijk zo vaak mogelijk moeten gaan. Dit is alleen soms ook juist een nadeel. Erg belangrijk voor resultaat is dat je van het sporten een gewoonte maakt. Het kan daarom handig zijn om soms gewoon rustig te starten. Zo kan je starten met 3 keer en dit eventueel opbouwen als je het ritme te pakken hebt. Het belangrijkste is dat je week in week uit een bepaalde hoeveelheid kunt gaan. Meer is niet persé beter.

Starten in de sportschool

2. Zorg dat je een idee hebt wat je gaat doen

Zoals ik net al aangaf, begon ik zonder enig idee in de sportschool. Hierdoor ging ik de eerste keer na 10 minuten naar huis. Als je in een nieuwe omgeving komt is het fijn als je weet wat je moet doen. Het is allemaal al nieuw genoeg. Dit zal dus niet alleen een beter gevoel geven, maar uiteraard ook eerder meer resultaat. Veel mensen hebben soms voor jaren geen echt idee wat ze doen. Hierdoor kan het zijn dat zij na een paar jaar nog steeds geen resultaten hebben behaald.

3. Vraag om hulp in de sportschool (als dit nodig is)

De eventuele instructeurs die in jouw sportschool lopen zijn er niet voor niks. Veel mensen zijn toch bang om iets te vragen, maar het is juist goed om te vragen om hulp. Zo is het logisch dat je eventueel hulp kunt gebruiken met jouw uitvoering. Ook willen anderen mensen vast wel eens helpen als je dit vraagt. Sommigen kunnen meer ervaring hebben en kunnen je dus zeker wat bijleren. Je moet ook begrijpen dat iedereen eens als beginner begon. Dus dat anderen jouw situatie vaak ook snappen.

transformatie iwan giavarrafitness

Als jij maximale resultaten wilt behalen met jouw lichaam dan is een goed plan van aanpak erg belangrijk. Ons team heeft een manier van online coaching ontwikkeld waardoor jij samen met ons op afstand jouw doel kunt behalen.

4. Focus op de uitvoering

Het uitvoering van oefeningen is erg belangrijk om zowel resultaat te behalen en om geen blessures te krijgen. Blessures zijn de grootste boosdoeners voor resultaat. Hierdoor kan je vaak een lange tijd niks doen of moet je aangepast trainen. De uitvoering is altijd belangrijker dan het gewicht. Verhoog het gewicht pas als je voor je gevoel een ‘goede’ uitvoering hebt. Uiteraard kan je een uitvoering jarenlang optimaliseren, maar bij een bepaalde uitvoering kan je het gewicht rustig gaan verhogen.

starten in-de sportschool

5. Doe niet aan ‘ego-lifting’

Vooral door mannen gebeurd dit vaak. Dit houdt in dat je vooral focus legt op steeds meer gewicht en niet echt let op de uitvoering. Dit zal vaak zorgen voor meer blessures en niet echt tot meer resultaat. Mannen vinden het vaak stoer om zoveel gewicht te kunnen verplaatsen. Het maakt ze dan vaak niet uit hoe dit gewicht wordt verplaatst. Zoals ik net aangaf zal een goede uitvoering met een bepaald gewicht dat je steeds rustig wilt verhogen zorgen voor resultaat. Dit is dus ook een grote fout wat vaak veel mannen doen. Ze willen het ‘mannetje’ zijn in de sportschool.

6. Focus niet op spierpijn

Spierpijn is geen indicatie van vooruitgang. Veel mensen streven naar zoveel mogelijk spierpijn, terwijl dit niet betekent dat je meer resultaat behaald. Spierpijn is vaak een teken van het lichaam dat je of iets nieuws hebt gedaan of dat je juist je lichaam teveel hebt belast. Het wilt jou dan aangeven dat je het even wat rustiger moet aan doen om maximaal te herstellen. Ook kan het zijn dat je meer spierpijn ervaart als je nog niet zo goed op je voeding, stress en slaap let. Deze factoren zijn erg belangrijk voor herstel. Zo dragen eiwitten bijvoorbeeld erg bij in het proces van spierherstel en opbouw.

sporten in de gym

7. Zorg voor progressive overload

Progressive overload is een belangrijk begrip in krachttraining. Dit houdt in dat je jezelf constant blijft uitdagen. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan je het gewicht verhogen of een extra herhaling toevoegen. Ook kan je een oefening slomer uitvoeren of een extra set toevoegen. Dit zijn een aantal voorbeelden van progressive overload.

8. Train naar jouw doel

Een duidelijk en realistisch doel is erg belangrijk. Als jouw doel gelijk bij het begin duidelijk is zal dit erg helpen. Hierop kan je de oefeningen op aanpassen. Als je gelijk kiest voor oefeningen die passen bij jouw doel dan zal je meestal ook eerder jouw doel behalen.

9. Zorg voor een goed schema

Zoals ik bij het begin al zei is het belangrijk om gelijk een idee te hebben wat je gaat doen. Een goed schema dat past bij jouw doel en niveau kan erg helpen om sneller resultaat te behalen. Natuurlijk kost resultaat veel tijd, maar met een goede aanpak zal dit sneller gaan dan zonder enige vorm van een idee wat je doet. Dit kan je soms wel jaren schelen.

10. Eet om te herstellen en te groeien

Eten is essentieel voor herstel en groeien. Veel mensen die net beginnen met sporten letten nog niet gelijk heel erg op hun eten. Dit is zonde. Natuurlijk kan het handig zijn om niet op te veel dingen tegelijk te letten. Maar als je serieus wilt trainen moet je ook serieus eten. Zonder de juiste voeding zal je nooit het maximale uit jezelf halen.

Conclusie

Als je dus met een goed idee en aanpak start kan het je veel extra tijd schelen. Hierdoor heb je gelijk een goede start en is het vaak makkelijk om vol te houden. Een goede start zal vaak leiden tot meer resultaat en hierdoor is het vaak makkelijker om door te zetten.

Nu jij 10 tips voor mensen die net starten in de sportschool weet. Kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram. In onze GF Academy kan je nog meer leren over training, voeding, stress en slaap. Dit is de nummer 1 plek om meer te leren over deze onderwerpen.

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.