10 tips voor meer doorzettingsvermogen

10 tips voor meer doorzettingsvermogen

Ben jij opzoek naar 10 tips voor meer doorzettingsvermogen?

In deze blog geef ik jou 10 tips voor meer doorzettingsvermogen.

Doorzetten is niet altijd even makkelijk, iedereen heeft soms wel een lastig momentje. Dit is normaal. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je soms toch net even doorzet als het lastig is? In deze blog ga ik je handige tips geven die je direct kan toepassen bij jezelf. Doorzetten is één van de belangrijkste dingen om jouw doel te behalen. Veel mensen denken dat je faalt als het even niet goed gaat, maar je faalt pas als je stopt. Soms door kleine dingen anders te doen kan je al veel verschil maken. Jouw doorzettingsvermogen kan je verbeteren door sommige dingen anders aan te pakken. Daarom in deze blog 10 tips voor meer doorzettingsvermogen.

1. Zorg voor intrinsieke motivatie.

Dit betekent dat je motivatie hebt van binnen uit. Iets volhouden wat je zelf niet leuk vindt is lastig vol te houden. Je zal iets beter volhouden als jij zelf graag bijvoorbeeld 20 kg wilt afvallen, in plaats van dat iemand anders wilt dat jij 20 kg afvalt. Jij moet het zelf graag willen, want dan zet je ook vaak door als het even tegenzit. Motivatie van buitenaf kan soms even helpen, maar dit komt en gaat. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je gaat sporten omdat een vriend/vriendin dit gaat ook doen. Dit is natuurlijk een goede start, maar als jij hier echt voor lange tijd mee bezig wilt zijn moet je het leuk vinden en kunnen volhouden om door te zetten.

2. Zorg voor ‘vaste’ gewoontes.

Hoe vaker je iets doet, hoe eerder het gaat voelen als een gewoonte. Na een tijdje voelt iets ongewoons, gewoon aan. Hierbij is belangrijk dat je het vaak oefent en vaak probeert. Het belangrijkste is dat deze gewoontes in jouw dagelijkse leven passen. Als je elke dag op je tenen moet lopen om dit te behalen dan is dit vaak te extreem voor jouw leven. Hier is niks mis mee. Iedereen heeft een andere aanpak hierbij nodig. 

Hieronder een paar voorbeelden van gewoontes creëren.

  1. In plaats van te weinig water drinken, drink je elke ochtend dat je wakker wordt een glas water. 
  2. Van een rommelig bed naar maak je bed op als je opstaat.
  3. Van niet wandelen naar elke dag minimaal 30 minuten lopen.
  4. Eerder de fiets pakken in plaats van de auto.
  5. Geen of weinig fruit eten naar eet bij elke maaltijd groente of fruit.

Dit zijn allerlei verschillende voorbeelden die kunnen passen bij een verschillend doel. Als je gewoontes wilt gaan creëren kan het altijd handig zijn om niet teveel focussen op verschillende gewoontes tegelijk. Zorg eerst dat je er één onder controle krijgt, voordat je er nog één gaat implementeren in jouw leven. Gewoontes veranderen kost tijd en moeite, want je bent dit misschien wel tientallen jaren gewend. Maar je als je echt wilt veranderen moet er een verandering in jouw gedrag komen.

10 tips voor meer doorzettingsvermogen

3. Stel realistische doelen.

Dit is niet altijd even makkelijk, want iedereen wilt altijd alles zo snel mogelijk en dit is zeker begrijpelijk. Hierdoor kan het soms lastiger zijn om door te zetten. Als jij realistische doelen voor jezelf stelt dan zal jij stap voor stap verbeteren in plaats van gelijk het extreme te gaan om vaak het ‘niet realistische’ doel te behalen. Kleine stapjes zorgen bijna altijd voor langdurige resultaten. Je moet het zien als een trap die je oploopt. 1 extra traptrede lukt vaak nog wel, maar 4 extra lukt niet. Dit komt omdat de stap te groot is. Dit is vaak ook met onrealistische doelen stellen. Kijk dus goed naar jouw eigen situatie. Iedereen heeft een ander startpunt. 

4. Zoek extra hulp.

Een extra stok achter de deur kan vaak helpen om door te zetten. Samen kan je meer aan dan alles alleen. Zorg voor een stok achter de deur die al heeft behaald wat jij wilt behalen. Hierdoor kan diegene zijn kennis met jouw delen om je even gerust te stellen als je het even moeilijk hebt. Met hulp ga je vaak door, waar je alleen al was gestopt. Zorg dat je leert van de hulp en nieuwe kennis, hierdoor kan je het je eigen maken.

Als je net begint met krachttraining kan het best lastig zijn om te weten wat bij jou past. Met een goede aanpak kan je super snel stappen vooruit maken en bespaar je ook vooral erg veel tijd. Ik heb met mijn online coaching programma een team van experts die jou hier mee kunnen helpen. 

5. Beloon jezelf.

Zoals ik hier boven al aangaf moet je realistische doelen stellen om door te kunnen zetten. Als jij jezelf beloningen geeft voor behaalde doelen dan kan dit zorgen voor een extra drive om door te gaan. Zo kan je zeggen, als ik 20 kg afval koop ik die jurk die ik altijd al wilde kopen. Zo heb je nog meer dingen om naar uit te kijken naast een bepaald doel. Het doel moet een gezonde focus zijn en je moet niet hier de hele dag mee bezig zijn. Zorg voor een mooie balans.

6. Kijk soms even terug.

Zodra er een paar resultaten zijn behaald wil je vaak meer. Dit is begrijpelijk. Nu het eenmaal goed gaat wil je alles eruit halen. Dit kan er ook voor zorgen dat je iets teveel focus legt op het verbeteren en soms te weinig terugkijkt naar wat je hebt bereikt. Om de zoveel tijd kan het goed zijn om even terug te kijken naar de door jouw behaalde resultaten en waar jij helemaal vandaan komt. Dit kan ook weer voor extra kracht zorgen. Doe dit dan ook als het even tegenzit of je niet meer zo snel vooruit ging als vroeger. Bij niemand gaat het altijd goed, maar als jij de aanpak aanhoudt die bij jou past, dan komt het bijna altijd goed.  Soms moet je even uitzoomen om weer terug in de juiste focus te komen.

7. Schrijf jouw doelen op.

Door jouw doelen op te schrijven en vaak te herhalen ga je meer geloven dat je het ook echt kan. Eerlijk gezegd kan iedereen meer dan die denkt. Veel mensen hebben toch vaak beperkende gedachtes over hun eigen kunnen. Dit is zonde, maar vaak door het behalen van kleinere doelen komt dit steeds iets meer los en ga je meer geloven in jezelf. Zo kan je nog meer dingen doen om jezelf te herinneren aan jouw doel.

Een paar voorbeelden:

  • Hang jouw doelen boven je bed
  • Zet ze als achtergrond van je telefoon
  • Zeg ze hardop
  • Laat iemand anders ze tegen je zeggen

10 tips voor meer doorzettingsvermogen blog giavarrafitness

8. Denk in oplossingen niet in problemen.

Teveel mensen geven bij het eerste probleem direct op. Problemen zijn er om op te lossen. Hobbels en obstakels horen erbij. Je moet dit zien als kleine dingen die jij gaat overwinnen richting jouw doel. Hoe vaker jij denkt in oplossingen, hoe vaker jij positief gaat denken en zijn. Positief zijn is soms iets wat je jezelf moet aanleren. Als jij positief bent zal je ook positieve dingen/mensen aantrekken. Als jij alles met een negatieve blik bekijkt dan zal je ook zelf sneller negatieve dingen/mensen aantrekken. 

9. Deel jouw resultaten met anderen.

Iedereen vindt het leuk om een complimentje te krijgen. Als jij in een groep zit met gelijkstemden die bijvoorbeeld ook hetzelfde doel willen behalen kan het makkelijk zijn om door te gaan. Je voelt een groepsgevoel waardoor jezelf ook een stapje extra wilt doen. Ga opzoek naar mensen die hetzelfde willen bereiken als jij. Omringen met mensen die hetzelfde willen bereiken is één van de krachtigste dingen die er zijn. Zoals ik al aangaf samen sta je sterker en ga je makkelijker door.

10 tips voor meer doorzettingsvermogen blog

10. Reflecteer en kom tot rust.

Zoals ik net al aangaf is even uitzoomen erg belangrijk om door te zetten. Als jij zelf veel prikkelt om je doel te behalen moet je af en toe ook even compleet niks doen. De nodige rust kan er vaak voor zorgen dat jij weer met een complete batterij kan verdergaan. Zo is het goed om dus jouw doelen voor een week op te schrijven en deze aan het einde van de week te bekijken om even terug te blikken op de week en te kijken wat er eventueel nog kan veranderen. Het kan zeker geen kwaad om een hele dag te nemen om tot rust te komen. Het moet geen obsessie worden en je moet ook nog andere dingen doen dan alleen maar focussen op het doel wat jij hebt gesteld. Zorg voor de juiste balans tussen prikkels en rust. Hierdoor zal je het op lange termijn kunnen volhouden.

Uiteindelijk zijn meer dan 10 tips voor meer doorzettingsvermogen, maar dit is een mooie start. Als jij voor je gevoel nog niet veel doorzettingsvermogen hebt of snel stopt met iets, vraag je dan ook af waar het aan kan liggen. Probeer deze bovenstaande tips bij jezelf te gebruiken en kijk of het je verschil geeft.

Nu jij 10 tips voor meer doorzettingsvermogen hebt. kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.