10 nadelen van teveel spierpijn
Ben jij benieuwd naar 10 nadelen van teveel spierpijn?
Spierpijn, sommigen vinden het vreselijk, anderen genieten ervan. Veel mensen denken nog dat veel spierpijn gelijk staat aan vooruitgang. Dit is helaas niet waar. Spierpijn is een indicatie dat je of teveel hebt gedaan of bijvoorbeeld iets nieuws. Jouw lichaam wilt je vooral waarschuwen dat je iets teveel hebt gedaan en extra moet rusten. Teveel spierpijn kan nadelen met zich meebrengen en deze ga ik hieronder uitleggen.
Wat is spierpijn?
Spierpijn kan door een groot aantal oorzaken ontstaan. Een veel voorkomende oorzaak is overbelasting van spieren zoals die bij sport optreedt. Zoals ik net aangaf is spierpijn vaak een indicatie dat je je spier teveel hebt belast. Hier zou je dus niet naar moeten streven. Het is niet perse beter om meer pijn te hebben, integendeel dus.
Er zijn twee vormen van spierpijn:
• Vroege spierpijn: Een brandend gevoel dat ontstaat tijdens of direct na de training. De pijn wordt veroorzaakt door melkzuur dat de vrije zenuwuiteinden prikkelt.
• Verlate spierpijn: Deze treedt pas na 24-48 uur op. De spieren doen pijn en zijn minder belastbaar. De oorzaak zijn microscheurtjes in het bindweefsel van de spier en het celmembraan. De manier waarop een spier heeft aangespannen tijdens het sporten speelt hierbij een grote rol.
Hieronder zal ik 10 nadelen van teveel spierpijn uitleggen.
1. Je hebt overal pijn.
Dit punt is misschien erg vanzelfsprekend, maar overal pijn hebben is niet fijn. Veel mensen denken nog steeds dat ‘no pain no gain’ principe belangrijk is, maar dit is niet zo. Je moet streven naar vooruitgang en niet naar pijn. Zoals ik al aangaf is spierpijn geen graadmeter voor vooruitgang, dus wil je het eigenlijk minimaliseren.
2. Het kan de rest van je trainingen in de weg zitten.
Als je elke dag of vaak spierpijn ervaart kan het lastig zijn om goed genoeg te herstellen voor je overige trainingen. Hierdoor zullen deze trainingen minder gaan en zal je hierbij waarschijnlijk ook minder vooruitgang maken. Uiteindelijk wil je een goede verhouding krijgen tussen jouw trainingen en jouw rust. Herstel is de basis tot vooruitgang.
Als jij maximale resultaten wilt behalen met jouw lichaam dan is een goed plan van aanpak erg belangrijk. Ons team heeft een manier van online coaching ontwikkeld waardoor jij samen met ons op afstand jouw doel kunt behalen.
3. Het zal lastiger worden om oefeningen goed uit te voeren.
Je kan trainen met spierpijn alleen het is wel belangrijk dat je nog steeds de oefeningen veilig en volledig kunt uitvoeren. Dit is een goede graadmeter om te kijken of je überhaupt kan gaan trainen en of het zin heeft. Dit is dus niet fijn om elke keer te hebben, hierdoor zal het uiteindelijk minder effectief zijn.
4. Je zal niet meer resultaat behalen.
Een goede verhouding tussen rust en training is cruciaal voor vooruitgang. Uiteindelijk wil je supercompensatie bereiken. Dit is een proces van 4 fases waarin jouw lichaam ervoor wilt zorgen een groter prestatievermogen te krijgen. Als je je spieren teveel belast zal het lastig zijn voor het lichaam om volledig te rusten en te herstellen. Hierdoor komt je lichaam niet altijd op een hoger niveau. Zorg er dus voor dat je je lichaam uitdaagt op een goede manier, maar niet altijd tot maximaal falen wilt gaan. Hierdoor wordt het lichaam overbelast.
5. Je kan je moe voelen.
Spierpijn kan leiden tot geestelijke en lichamelijke uitputting. Spierpijn kan niet alleen leiden tot fysieke uitputting maar je kan dit ook geestelijk gaan voelen. Hierdoor kan je je overdag moe en sloom voelen. Hierdoor is het extra belangrijk om goed te rusten en letten op de andere factoren die van belang zijn voor het optimaliseren van jouw herstel.
6. Je hebt minder zin om te trainen.
Als je overal pijn hebt twijfel je eerder om te gaan trainen. Je motivatie om te gaan zal hierdoor dalen. Ook al is motivatie geen drijfveer het zal niet helpen als je teveel pijnt hebt. Teveel spierpijn zal er dus voor zorgen dat het lastiger kan zijn om langer termijn vooruitgang te behalen.
7. Vervelend in het dagelijks leven.
Als je overal pijn hebt kan het lastig om in het dagelijks leven normaal te kunnen functioneren. Trainen is natuurlijk leuk en eventueel belangrijk, maar als je er alleen maar pijn van ervaart in het dagelijks schiet het weinig op. Ga zorgen voor een minder extreme prikkel. Hierdoor zal je veel meer resultaat behalen.
8. Je spieren kunnen stijf aanvoelen.
Je kan last krijgen van stijve spieren en gewrichten. Er kan gevoelloosheid, tintelingen of een branderig gevoel en pijn in de ledematen optreden, afhankelijk van welke spiergroep het betreft.
9. Kan zorgen voor hoofdpijn.
Spanningen en pijnlijke verhardingen in spieren kunnen leiden tot hoofdpijn. Bekend zijn de zogenoemde ’triggerpoints’. Dat zijn erwtvormige verhardingen in spieren die uitstralende pijn kunnen veroorzaken. Zo zie je dat spierpijn vooral leidt tot veel problemen, het is dus iets wat je wilt minimaliseren en niet te vaak wilt hebben.
10. Leidt tot een afname van spierkracht.
Als je gaat trainen met spierpijn zal je in het algemeen vaak minder kracht hebben. Ook zal je lichaam minder belastbaar zijn en vatbaarder zijn voor blessures. Als je dus gaat trainen met spierpijn is het extra belangrijk om rustig aan te trainen. Je kan dan beter focussen op een training waarbij je extra op de techniek gaat letten en minder op het verplaatsen van zoveel mogelijk gewicht. Het kan ook zijn dat je stabilisatie vermogen lager is als je spierpijn hebt. Hiermee moet je allemaal rekening houden.
Conclusie
Spierpijn is dus geen indicatie van vooruitgang. Het heeft vooral nadelen en zal het lastiger maken om op een goed tempo door te gaan. Streef dus niet naar spierpijn, maar naar jezelf uit te dagen op een veilige en effectieve manier.
Nu jij 10 nadelen van teveel spierpijn weet. Kan je aan de slag om jouw doelen te gaan behalen. Als jij nog een vraag hebt kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram. In onze GF Academy kan je nog meer leren over training, voeding, stress en slaap. Dit is de nummer 1 plek om meer te leren over deze onderwerpen.
No Comments