10 nadelen van snel afvallen
Heb jij moeite om effectief af te vallen?
In deze blog geef ik jou 10 nadelen van snel afvallen.
Als eerst gaan wij het hebben over afvallen in het algemeen.
Wat is afvallen?
Met afvallen heb je vaak het doel om gewicht en of vet te verliezen. Het belangrijkste om af te vallen is een calorietekort. Veel mensen hebben alleen geen geduld tijdens het afvallen. Hierdoor gaan ze vaak extreme gewoontes aanhouden om snel hun lichaam te veranderen. Dit heeft veel nadelen en is vaak niet heel effectief.
In deze blog geef ik jou 10 nadelen van snel afvallen.
1. Je raakt sneller spiermassa kwijt.
Snel afvallen betekent vaak dat je in een groot calorietekort bent. Hierdoor verlies je snel gewicht. Doordat je veel minder energie gaat hebben voor jouw trainingen zal je sneller spiermassa verliezen. Als je dit langzaam afbouwt dan kan je zelfs nog spiermassa opbouwen tijdens het afvallen. Krachttraining is handig als je naast het afvallen ook nog jouw lichaam wilt veranderen of een andere vorm wilt geven. Zonder krachttraining kan je uiteraard ook afvallen, maar hierdoor is het lastiger om jouw lichaam te vormen. Uiteraard is krachttraining ook erg goed voor je botten, gewrichten en algemene gezondheid.
2. Je hebt vaak weinig energie.
Doordat je lichaam te weinig voedingsstoffen geeft zal het ook veel gaan tegenstribbelen. Grote veranderingen zijn vaak niet effectief voor jouw afvalproces. Hoe kleiner de stappen, hoe effectiever vaak de resultaten. Doordat je minder energie krijgt kan je het en minder volhouden, maar is het ook minder effectief. Als jouw calorietekort in het begin ook erg groot is zal het lastiger zijn om dit later nogmaals te verlagen. Hierdoor gaat het in het misschien vaak snel, maar loop je na een tijdje bijna altijd vast.
3. Je bent vaak moe.
Deze lijkt een beetje op nadeel 2 want uiteraard als je weinig energie hebt voel je je ook meestal moe. Als je te weinig eet zal je vaak moeite hebben om de dag normaal door te komen. Zo zal je vaker moeten rusten en wil je vaak op de bank liggen. Zeker als jouw slaap ook niet erg goed is, dan is dit bijna niet vol te houden.
4. Je bent vaker chagrijnig.
Als je weinig eet word je vaak prikkelbaarder en kan je minder hebben. Hierdoor kan je erg geïrriteerd overkomen op je omgeving. Dit is vaak een vervelend gevoel. Te weinig eten is daarom ook gewoon bijna niet te vol te houden. Je geeft je lichaam zo weinig voedingsstoffen geeft kan het amper functioneren.
Voor effectief afvallen is een goede aanpak dus erg belangrijk. Ronith (zie foto hieronder) heeft dit samen met ons perfect gedaan. Ik heb met mijn online coaching programma een team van experts die jou hier mee kunnen helpen.
5. Je hebt vaak weinig kracht.
Slaap en voeding zijn belangrijke dingen die energie geven. Als je je lichaam geen voeding geeft kan je ook niet verwachten dat je veel kracht hebt tijdens trainingen. In de eerste paar weken zal dit nog redelijk lukken, maar na een 3-4 weken zal je het gaan merken aan je kracht tijdens jouw trainingen. Als jij jouw tekort klein houdt kan je zelfs nog spiermassa aankomen tijdens het afvallen.
6. Je metabolisme daalt.
Elk persoon heeft een energiebehoefte. Als jij jouw lichaam minder geeft dan het nodig heeft zal het zich gaan aanpassen naar die situatie. Als jij te snel te weinig gaat eten zal jouw lichaam zich dus aanpassen naar die lage hoeveelheid. In principe hoe hoger jouw behoefte is hoe makkelijker het afvallen gaat zijn. Krachttraining helpt bijvoorbeeld ook met het verhogen van je energiebehoefte. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je behoefte zal zijn. Uiteraard heeft dit ook in combinatie met je leeftijd, lengte en bijvoorbeeld bewegingsniveau te maken.
7. Je krijgt last van het jojo-effect.
Het jojo effect is een bekende term. Dit betekent eigenlijk dat je eerst super veel afvalt, maar doordat het te zwaar was je het eigenlijk in een paar maanden weer terug bent aangekomen. Veel mensen die snel afgevallen zijn hebben wel eens te maken gehad met het jojo effect. Meestal als je dit één keer hebt meegemaakt weet je de volgende keer wel beter. Dit is dus vooral heel erg zonde. Dit is een extra reden om voor een effectieve slomere manier jouw afvalproces aan te pakken.
8. Je kan weinig eten.
Bijna iedereen geniet van eten. Als je snel wilt afvallen eet je vaak veel te weinig. Hierdoor kom je sneller in de verleiding om wel wat extra’s te nemen. Hoe meer je jezelf beperkt, hoe liever je het vaak wilt. Ook tijdens het afvallen kan je prima alles eten wat je wilt.
9. Het is lastig vol te houden.
Hier boven is dit natuurlijk al besproken, maar hoe extremer jouw aanpak, hoe lastiger het is om dit vol te houden. Als jij kleine veranderingen maakt kan jij, maar ook jouw lichaam het beter volhouden. De sleutel tot resultaat is volhouden. Maar ook de sleutel tot jouw resultaat is een aanpak die jij de rest van je leven kunt volhouden. Daarom wordt er ook vaak gezegd dat je er een leefstijl van moet maken. Je moet kleine dingen in jouw huidige patroon aanpassen om uiteindelijk te blijven veranderen. Ze zeggen ook wel eens het beste dieet is het dieet dat je kunt volhouden. Dit is 100% waar. Volhouden is een garantie voor resultaat.
10. Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen.
Als je te weinig eet krijg je ook vaak te weinig voedingsstoffen binnen. Hierdoor kan je sneller ziek worden, maar ook bijvoorbeeld een erg slechte weerstand krijgen. Zo kan je dus ook vatbaarder worden voor virussen. Zorg dus nooit dat je te weinig eet. Als je dit doet, doe het dan voor een korte periode of voor een specifiek doel.
Nu jij deze 10 nadelen van snel afvallen weet, kan je aan de slag. Als jij nog een vraagt heb kan je deze hieronder stellen of mij een bericht sturen op Facebook of Instagram.
Ook heb ik een nog uitgebreidere video gemaakt over ’10 nadelen van snel afvallen’. Deze kan je hier beneden bekijken.
Heel herkenbaar! Ik ben wel eens vrij snel afgevallen en ik was daarna erg moe en futloos. Liever langzaam en stabiel afvallen!